Гъстата кръв е разговорен термин, човек не може да види каква е кръвта му и да прецени дали е в нормата. Само с резултати от лабораторните изследвания може да се разбере, че процесът на кръвосъсирването се е увеличил в кръвта.
За съжаление, нашият живот е доста къса , средно около - 70-80 години. Но за да достигнем тази възраст и да се надяваме и на още дълголетие, трябва да пазим тялото си и да живеем без сериозни заболявания.
Това е най-лесният начин да разберем бъкани ли са с пестициди плодовете и зеленчуците
В този ред на мисли има един зеленчук, който е добре да включите в диетата си, ако вече сте навършили 40 години, тъй като е изключително полезен за сърцето и кръвоносни съдове.
Цвеклото трябва да бъде в храната на хора над 40
Не забравяйте да включите в ежедневната си диета цвекло. Този зеленчук е дар от Бога, както много други продукти. Но силата му е именно, че помага на кръвта и сърцето.
Кръвоносната система работи непрекъснато, доставя "храна" на всяка клетка от нашето тяло, доставя ѝ и кислород. Поради тази причина самата тя е подложена на огромно натоварване.
Как да си направите салата от цвекло за сърце и съдове
Задължително условие е да се вари в цвеклото с кората, така че бульонът да получи всички ползи. След това ние просто взимаме свареното цвекло и го настъргваме на едро ренде, добавете по желание кисело мляко или масло.
Салата се приема преди закуска, като най-добре е да се хапнат зърнени храни. Например овесена каша.
Ежедневната консумация на цвекло предотвратява свързаните с възрастта промени в кръвоносните съдове, нормализира състава на кръвта, укрепва сърдечния мускул.
Най-вкусно е цвеклото с размер не по-голям от 8см, тъмночервено и блестящо след разрязване, равномерно оцветено. Ако оцветяването е бледо и неравномерно значи, че това цвекло има много целулоза, която е тежка за храносмилане и лесно ферментира, което води до неприятни усещания.
2 салати от цвекло, нормализират мозъчната активност и спират запушването на кръвоносните съдове
Квасът от червено цвекло помага при лечение на анемии, предотвратява образуването на тромби, предотвратява развитието на неблагоприятни бактерии, помага за по-добра работа на черния дроб и бъбреците. Най-добре е да се пие половин чаша два пъти дневно, преди хранене.
Нужни продукти (за 3 литра квас):
1. 3-4кг червено цвекло (избирай средни на големина, твърди, свежи глави)
2. 5-6 големи скилидки чесън
3. 2-3 големи дафинови листа
4. 10-12 топчета бахар
5. 2-3см корен от джинджифил
6. 2-3 супени лъжици натурален ябълков оцет (мътен, с майка)
7. 3-4 литра чиста, най-добре изворна вода (без хлор).
Приготвяне:
Ще се нуждаете от чист 5-7 литров съд – емайлирана тенджера или от неръждавейка, или голям стъклен буркан/глинено гърне.
Изтъркайте с гъба или четка цвеклото, след което го нарежете на филийки с дебелина ок. 5мм. Можете и да го обелите, ако смятате, че е по-правилно.
Обелете чесъна и разрежете всяка скилидка на 4.
Обелете джинджифила и го нарежете на тънки ивички.
Сложете в буркана нарязаното цвекло, чесъна, джинджифила, добавете дафиновите листа и бахара, налей толкова вода, че да покрие съставките, долей ябълковия оцет. Сложете отгоре чинийка, поставете върху нея нещо тежко (напр. камък), за да не изплуват резените на повърхността. Поставете съда на топло – напр. близо до печката в кухнята, или около радиатора.
Изчакайте 3-5 дни. Притискайте от време на време чинийката, за да разбъркате деликатно кваса.
По време на ферментацията на повърхността вероятно ще се образува пяна (бяла, бежава, кафеникава) – събирайте я и изхвърляйте – това е нормално. След 3-ия ден започнете да пробвате кваса – в различни условия (топлина, влажност, проветривост и т.н.) квасът узрява за различно време, затова не може да се дадат точни данни кога е готов, но ето какво се очаква от кваса, за да определите дали е готов.
А ето и признаците:
Върху кваса е престанала да се образува пяна (значи ферментацията е приключила)
Квасът е набрал сладникаво - кисел вкус
Станал е по-гъст
Цветът на кваса се е наситил дотолкова, че сипвайки го в стъклена чаша и разклащайки я, сякаш искаш да почустваш аромата на вино, на стените на чашата остава светло лилав филм
Вкусът му е силен, наситен, с кисело-сладко-джинджифилено-чеснов аромат.
Не бързайте – ако мислите, че още не е достатъчно ароматен и наситен – изчакай ден-два, на кваса няма да му навреди.
Когато прецените, че квасът е готов, е време да го прецедите. През гъсто сито, или сито с парче марля, прецедете цялата течност. Налейте я в стъклени бутилки или буркани. Ако има шанс да изпиете цялото количество в продължение на седмица, можете да не го прибирате в хладилника и да не затваряте съдовете. В противен случай затворете съда и сложете кваса в хладилника, за да може да го пиете, когато намерите за добре. Вадейки кваса от хладилника, дайте му шанс да се затопли до стайна температура – тогава ароматът и вкусът са най-приятни и наситени.
Ако сте стигнали до този момент, вероятно се чудите, какво да направите със самото цвекло, което е останало след прецеждането на кваса. Има няколко варианта:
1. Пускате цвеклото през сокоизстисквачка и прибавяте сока към кваса.
2. Стържете цвеклото на ренде, добавяте настъргана ябълка, ситно нарязан крумид лук, сок от лимон, студено пресовано олио или зехтин, може да добавите натрошени орехи и малко майонеза. И става страхотна салата.
3. Някои повторно заливат цвеклото и правят втора квас