Изследователи от Калифорнийския университет в Ървайн са установили, че някои зеленчуци могат да намалят негативните ефекти на захарта върху организма, превъзхождайки някои фармацевтични лекарства. 

Според учените, лукът, чесънът и артишокът помагат за ограничаване на усвояването на захар от черния дроб, като влияят на чревната микрофлора. Тези растителни храни съдържат значителни количества естествени фибри, инулин, които стимулират растежа на полезните микроорганизми и оптимизират метаболитните процеси, пише New York Post.

Ръководителят на изследователския екип Чолсун Джанг обясни, че инулинът блокира прекомерното усвояване на глюкоза, като по този начин намалява риска от претоварване на черния дроб и натрупване на мазнини. Този механизъм улеснява преработката на фруктозата от организма, преди тя да попадне в кръвния поток.

Изследователите подчертаха, че редовната консумация на тези зеленчуци може да бъде допълнителен начин за предотвратяване на метаболитни нарушения. Въпреки това, преди да се направят каквито и да е промени в диетата, експертите препоръчват консултация със специалист, тъй като храните с високо съдържание на инулин имат определени противопоказания.