Този популярен продукт е полезен за вашето здраве. Той е с високо съдържание на омега-3, вещество, което играе важна роля в развитието и функционирането на мозъка. Ако обаче не се подготви правилно, това ще допринесе за бързото развитие на деменция, пише Daily Express.

Въпреки изследванията, учените не успяха да обърнат хода на кризата с деменция. За щастие има много превантивни мерки, с които разполагаме. Един широко разпространен продукт може да допринесе за мозъчно увреждане, твърдят изследователи.

Тежестта, свързана с деменцията, нараства от година на година, със сериозни последици за хората, както и за икономическата и социалната сфера. Здравните власти се опитват да овладеят болестта и изследванията подчертават ключовата роля на диетата за поддържане на когнитивното здраве. Някои храни, например, е най-добре да се елиминират от диетата в името на правилната мозъчна функция. В едно проучване изследователите стигат до заключението, че печеният боб може да допринесе за бързо влошаване на мозъчната функция, като по този начин създава почвата за деменция.

Деменцията засилва хватката си върху възрастните хора по света, носейки тежък емоционален и икономически товар. Според изследователите подобни показатели се обясняват със застаряването на населението, тъй като мнозинството днес живеят повече от 70 години.

Това заболяване засяга както самите възрастни хора, така и техните близки, тъй като пациентите губят своята независимост.

Въпреки това, по време на пандемията работата по лечението на деменция беше силно засегната, тъй като много клинични проучвания бяха принудени да спрат. Но някои ранни изследвания предупреждават, че преработените храни като печен боб могат да допринесат за когнитивен спад.

Според едно проучване диета, богата на червено месо, печен боб и пържени храни, е свързана с възпаление и по-бърз спад в мисленето в продължение на десет години.

Резултатите, публикувани в списанието Clinical Nutrition, показват, че консумацията на печен боб е свързана с консумацията на други пържени храни.

„Печен боб често е част от английската закуска, заедно с меса, включително бекон и други пържени храни“, пишат изследователите.

Когато става въпрос за връзката между печен боб и други групи храни, пържените храни имат най-висока стойност - 0,16; освен това е установена корелация с месни продукти - 0,1, сладки напитки 0,1 и подправки 0,13.

Следователно връзката между високата консумация на боб и високата степен на възпалителен резултат от диетата не може да бъде обобщена, но изглежда се обяснява със специфичните хранителни навици на участниците в проучването.

Важно е, че проучването подчертава връзката между консумацията на печен боб и други пържени храни, така че не може да се установи причинно-следствена връзка.

Изследванията върху ефектите на пържените храни показват, че те причиняват възпаление в мозъка, което уврежда кръвоносните съдове, водещи до жизненоважен орган. Освен това пържените храни отделят оксидативни гликотоксини, които допринасят за влошаването на мозъка.

Тези резултати са в ярък контраст с доказателствата, че консумацията на боб може да подобри умственото представяне. Най-общо казано, бобът е добър източник на омега-3 мастни киселини, които играят критична роля в развитието и функционирането на мозъка.

Печеният боб обаче има някои слабости: добавени захари и сол, хранителни добавки и замърсяване с BPA от етикетите на кутиите.

Изследователите обясняват, че преработените храни са храни, които претърпяват съзнателни промени, преди да можем да ги ядем. Говорим например за консервиране.

Проучване, публикувано в списанието Brain Behavior and Immunity, подчертава опасностите от преработените храни за мозъка: само за четири седмици те причиняват възпаление в мозъка.

„Тези резултати показват, че консумацията на преработена храна може да причини значително и тежко увреждане на паметта, а при по-възрастните хора бързото увреждане на паметта е по-вероятно да се развие в невродегенеративно заболяване като болестта на Алцхаймер“, казва водещият автор Рут Бариентос от Университета по поведенческа медицина Изследвания, Държавен университет в Охайо.

Въпреки това, знаейки това, вероятно можем да ограничим количеството преработени храни в диетата си и да увеличим приема на храна, богата на омега-3 мастни киселини, за да предотвратим или забавим процеса." 

Превод: GlasNews