Ноктите ви могат да ви кажат много за вашето здраве. Тяхната форма и цвят могат да бъдат индикатори, ако нещо не е наред.

Бледите нокти например могат да бъдат причинени от травма, анемия, диетични недостатъци, сърдечни или бъбречни заболявания или дори отравяне. Белите нокти може да се дължат на проблеми с черния дроб, докато една от най-честите причини за жълти нокти е гъбична инфекция.

Ако ноктите ви имат синкав оттенък, това може да означава липса на кислород в тялото. Набръчканите или вдлъбнати нокти може да са ранен признак на псориазис или възпалителен артрит. Подпухналите гънки на ноктите може да са от алергени или гъбички, а тъмните линии под нокътя може да са свързани с рак на кожата, инфекция или нараняване.

Популярната в TikTok д-р Дана, известна онлайн като FootDocDana обясни какво представляват ноктите на пръстите на ръцете.

„Пръстите на ръцете или краката са изкривени, когато нокътното легло е изкривено. Нокътят е извит надолу и е оформен като лъжица. Това може да се дължи на намалени нива на кислород в кръвта, което причинява промени в малките съдове на върховете на пръстите. Това може да доведе до повишен кръвен поток към областта, причинявайки подуване на меки тъкани," каза тя.

Допълва, че това е ранен предупредителен знак, че нещо може да не е наред със сърцето или белите дробове - не с части от тялото, които обикновено свързвате с ноктите си.

Лечението на ноктите не се фокусирани върху самото нокти, а по-скоро върху основната причина, довело до промяната им.

Превод: GlasNews.bg