Четвърти потвърден случай на западнонилска треска у нас. Потвърдената проба е на 74-годишен мъж от Димитровград, който е в добро общо здравословно състояние.

Все пак се е наложило да потърси помощ в Пловдив, откъдето заради съмнението, че симптомите му може да показват западнонилска треска, пробата е изпратена в частна лаборатория. През днешния ден тя беше потвърдена като положителна в НЦЗПБ, съобщи Нова.

При 80% от случаите на заболяването няма симптоми, но при другите 20% все пак има грипоподобни такива – температура, мускулни болки и др.

Няма как да избухне епидемия от Западнонилска треска

При много малък процент – около и под 1, се проявяват симптоми на централната нервна система, като сънливост, главоболие и сериозна дезориентация. Тогава експертите съветват да се потърси лекарска помощ.

„Някои хора боледуват, защото имат дефицит на имунната система. Произвеждат антитела срещу собствения си интерферон 1 – белтъкът, който ни пази от вирусни инфекции“, каза бивш директор на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев.

След като в четвъртък бяха взети допълнителни мерки в столицата за допълнително, извънредно пръскане срещу комари, в петък здравният министър проведе среща с УС на Дунавските общини, за да може да се планира от по-рано пръскането срещу комари в региона около р. Дунав. Решението е то да започне три месеца по-рано - в периода на март – април. Ще се разшири и площта, върху която ще се третират насекомите.