Нови сигнали срещу членове на Обществения съвет за изграждане на Националната детска болница. По-рано тази година частното дружество "Търговска лига" сигнализира ДАНС за дейността на Съвета.

Първият сигнал е към ДАНС и на разпити са привикани всички членове на Съвета. Като мотив тогава подателите казват, че той е превишил правомощията си, като е искал от премиера Димитър Главчев да стопира инвестиционното им намерение. Само преди дни прокуратурата излезе с решение - няма да образува производство с основанието, че всеки има право на свободно изразяване.

След това развитие NOVA потърси хора от Съвета. Те информираха, че срещу двама от тях вече има нови сигнали. Този път подадени към Комисията за противодействие на корупцията. И отнасящи се до дейности извън работата на Съвета. Кой обаче е подател на сигналите - все още не е ясно.

Юни 2024 година. Надежда Цекулова, адвокат Мария Шаркова и останалите членове на Обществения съвет за Национална детска болница получават обаждания от служители на ДАНС.

„Човек и добре да живее, един ден му звънят от ДАНС”, написа в пост във Facebook адвокат Шаркова.

“Трябвало да дам обяснения по жалба, подадена срещу мен от "Търговска лига" във връзка с отложеното им засега инвестиционно намерение за създаване на многопрофилна болница "Мама и аз". Това е сплашване”, пише в личния си профил в социалната мрежа и Надежда Цекулова.

След повече от два месеца Софийската градска прокуратура обяви – няма да образува производство нито по сигнала на частното дружество, нито по този, подаден от премиера Димитър Главчев, след като Министерският съвет първо одобри, а след това отхвърли проекта за изграждане на Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и аз“ - гр. София.

„Първият сигнал е подаден от представители на търговско дружество „Търговска лига – Глобален аптечен Център“ с изложени твърдения, че представители на Обществения съвет за изграждане на НДБ с изразени позиции са застрашили националната сигурност и е извършено престъпление против Републиката. Основен довод за постановяване на отказ е, че правото на свобода на изразяване на мнение е основно право и никой не може да бъде наказан за своите мисли и в частност мнение по даден обществен въпрос”, се посочва в становището на Софийската градска прокуратура.

„Това решение на прокуратурата е логично и това е решението, което ние очаквахме. Когато по несъществени и видимо несъстоятелни сигнали се образуват проверки с участието на множество проверяващи институции, това води до сплашване”, заяви Надежда Цекулова, член на Обществения съвет за Национална детска болница.

Месеците в очакване са съпроводени от нови атаки.

„Имаше поредица от платени публикации от различни медии, които ни обвиняват в това, че възпрепятстваме развитието на модерното здравеопазване, че искаме комунизъм в детското здравеопазване”, подчерта Цекулова. И допълни: „Малко след това бяхме потърсени аз и адвокат Шаркова. Аз и адвокатите, с които се консултирам, направихме опит да изискаме информация, за това колко и какви сигнали са подадени срещу мен в Софийската районна прокуратура. Но отговорите, които получихме, не ни дават категоричност дали това са всички сигнали, подадени срещу нас”.

Още през юни от NOVA потърсили дружеството за коментар. В доводите си тогава те заявиха, че целят пълното дискредитиране на Съвета, защото „неговите членове арогантно и без никакво правно и фактическо основание симулираха обществен натиск”.

Потърсихме ги и сега – след решението на прокуратурата, но отказаха да коментират случващото се. В позиция до NOVA посочват:

„Уважаема Нова Телевизия,
Съдебни и други правораздавателни актове не коментираме! Всички наши права са запазени и гарантирани от закона.”.

Не обясниха също имат ли намерение да обжалват пред съда и дали са предприели други действия към Обществения съвет.