Вариантът Омикрон се размножава 70 пъти по-бързо в тъканите на бронхите на пациентите, но 10 пъти по-бавно в белите дробове, а това ще улесни пренасянето на инфекцията – смятат учени от Хонг Конг.

Изследователите са използвали тъканни проби, взети от пациенти с белодробно заболяване. Те сравняват активността на оригиналния вариант на COVID-19, щамовете делта и омикрон. Въпреки факта, че бронхиалните инфекции могат да се понасят по-лесно от тялото, специалистите от Хонг Конг се опасяват, че омикронът може да представлява по-голяма заплаха.

3 теории за произхода на Омикрон: Ще сложи ли той край на пандемията?

 Експертите също имат опасения относно способността на омикрон да избягва имунен отговор от ваксини. Това може да причини цитокинова буря при пациенти – остро възпаление, причинено от превъзбуждане на имунната система. Това състояние е потенциално фатално.

СЗО предупреди заради Омикрон-а: С много висока скорост сее зараза

Щамът Oмикрон се появи в Южна Африка, вероятно вирусът се е развил в кръвта на пациент, заразен с ХИВ. Изследователите смятат, че новият щам се е появил в Южна Африка поради ниските нива на ваксиниране, информира "24 часа". В региона само 35% от населението е ваксинирано, а общо на континента – 6,6%.

Информацията за опасността от щама все още е противоречива.