Орторексията е мания за ядене на здравословна храна. За хората, които развиват хранително разстройство, намерението да ядат питателна храна се превръща във фиксация. Вместо като цяло да се стремят да ядат повече здравословни храни, хората с орторексия изрязват цели групи храни, за които смятат, че не са здравословни, което може да доведе до хранителни дефицити, предизвикателства за психичното здраве и социална изолация.

Признаците на орторексия също могат да бъдат много трудни за идентифициране. Тъй като здравословното хранене обикновено се възприема като добро нещо, хората с орторексия може да бъдат похвалени за своята фигура, без да знаят, че имат проблем, и в крайна сметка да не получат помощта, от която се нуждаят.

Хората с орторексия могат да направят избор на храна въз основа на различни подходи, които виждат в социалните медии, но това не означава непременно, че те са подкрепени от науката. Ограничаването на храните, които ядете, особено въз основа на дезинформация, е доста опасно, особено когато говорим за здравето.

Най-важното е, че орторексията често може да остане незабелязана. Тъй като здравословното хранене е нещо добро, поведението, свързано с орторексията, често може да бъде насърчавано. Важно е да знаете признаците и симптомите – и още по-важно е да се обърнете към експерти, когато става въпрос за определяне на това какво влиза в една добре балансирана диета.

Същност на орторексията

Орторексията е, когато здравословното хранене преминава от цел към мания и има както физически, така и психически недостатъци.

С орторексията ставате толкова съсредоточени върху избягването на храни, които смятате за вредни, че в крайна сметка лишавате тялото си от необходимите хранителни вещества. Тъй като диетите им могат да станат твърде ограничителни, на хората, страдащи от хранителното разстройство, може да им липсват ключови нутриенти, да не получават достатъчни калории за нормални телесни функции и да имат храносмилателни проблеми, като запек.

Освен физическите усложнения, които идват с орторексията, хранителното разстройство е свързано и с умствени и емоционални предизвикателства, включително справяне със срам, вина, страх и социална изолация, когато става въпрос за храна. Връзката с храненето тук става обсебваща. Хората могат да избягват социални ситуации, в които не могат да контролират какво ядат. Плюс това, стресът, който идва с хранителното разстройство, може да съсипе качеството ви на живот.

В сравнение с хранителни разстройства като анорексия и булимия, при които основната мотивация на човек може да бъде да промени външния вид на тялото си, орторексията обикновено започва с целта да се ядат възможно най-здравословните храни. Тази цел обаче не се случва във вакуум. Според диетолози, това е най-новата атака на диетичната култура. Промотирането на „чистото хранене“ в социалните мрежи и медиите, споделянето на различни вредни диетични практики и общата дезинформация за здравето може да допринесе за страховете относно „токсичните“ храни и може да засили орторексията. По принцип социалните медии играят роля за увеличаването на това хранително разстройство, което може да има сериозни последици за нечие здраве.

Признаци и симптоми на орторексията


Как можете да разберете дали някой просто се храни здравословно или страда от хранително разстройство? Ако приятел разделя храните на черни и бели категории – като „добри“ и „лоши“ – и премахва цели групи храни, които не се влияят от алергиите или религиозните им и културни традиции, това е знак, че може да седите срещу човек, който страда от хранително разстройство. Тези хора също могат да избягват определени ресторанти, постоянно да си носят храна, дори когато сте навън, или да откажат да ядат напълно, ако нямат достъп до ястията, които им влизат в калориите. Те могат също така да прекарват много време в проучване на храна или да харчат пари за здравословни храни, които не могат да си позволят, пише tialoto.bg.

Хората, които се борят с орторексия, са склонни да се фокусират върху това да не ядат нищо „вредно“ или „лошо“. Вместо това те консумират храни, които смятат за „чисти“ и „добри“. Ако имате приятел, който се чувства особено осъдителен към храната или дори към това, което вие ядете, това също може да е знак за нездравословна връзка с храната.

Ако смятате, че вие или ваш близък може да се борите с орторексично поведение, винаги е добра идея да говорите с терапевт. Ако не сте сигурни, ето някои въпроси, които може да зададете на себе си или близък човек:

► Диетата ви включва ли различните групи храни?

 

► Как се чувствате относно храненето си?

► Мисленето за храна и калории отнема ли повече от времето ви?

► Това, което ядете, заслужава ли си парите?

► Можете ли да се насладите на социални събирания, където има храна?

Кога да посетите лекар
Ако смятате, че може да се борите с орторексия или друго хранително разстройство, винаги е добра идея да се консултирате със специалист по хранителни разстройства – те могат да ви помогнат, независимо колко сте засегнати от състоянието. За да намерите правилния, потърсете лекар, който споменава, че се специализира в хранителните разстройства, или се насочете към сертифициран специалист по хранителните разстройства, или диетолог.

Ако изпитвате някой от симптомите по-долу, ви съветваме да се свържете със специалист:

► Безпокойство или страх около храна.

► Забележки от приятели и близки за хранителните ви навици.

► Отказване от цели групи храни.

► Липса на енергия, мотивация или интерес.

► Умора или проблеми със съня.

► Чувство за обсебване от ядене.

► Мислене само за храна и/или вземане на решения около това.

► Изключителен глад.

► Епизоди на преяждане.