СЗО обяви, че в Африка се наблюдава силно нарастване на разпространението на тропическия вирус Марбург, известен още като Марбургска треска. Според организацията до 90% от заразените са фатални. Характерни симптоми на инфекцията са обрив и кръв от очите.

Първите признаци на заплахата се появиха през 2022 г., когато в Гвинея бяха заразени повече от 200 души. Въведена е строга карантина. Сега се съобщава за марбургска треска при пациенти в седем от 30-те региона на Африка, Конго, Ангола, Танзания, Екваториална Гвинея, Руанда и Уганда.

Треската получи името си от град в Германия, където служители на местна лаборатория, работеща с маймуни, се заразиха с нея. Подобно на треската ебола, вирусът Марбург принадлежи към групата на изключително опасните.

Сред последиците от инфекцията експертите наричат ​​хеморагична треска с кървене от носа, венците, очите и гениталиите, което води до промяна на външния вид.

При заразените пациенти очите стават дълбоко хлътнали и лицевите мускули са парализирани. Заболяването започва с болки в гърлото и висока температура, последвани от обрив, диария със спазми, гадене и повръщане.

Постоянният източник на вируса са основните му носители - прилепите. СЗО отбеляза, че техните местообитания, включително мини и пещери с прилепи Rousettus, стават място на инфекция.

Вирусът се предава чрез директен контакт, чрез рани по кожата или лигавиците или чрез кръвта. Инкубационният период варира от два дни до три седмици. За Марбург няма ваксина, пише  Mirror. При пациентите се използват интравенозни капки за облекчаване на симптомите.

Ако до 2023 г. Марбург се смяташе за ендемичен в Централна Африка, сега той се е разпространил в цяла Африка. Предполага се, че вирусът се разпространява чрез личните вещи на вирусоносители, които имат недостатъчно специфични, нетревожни симптоми.

„Заплахата ще остане ендемична само в тропиците. Но още в зората на Covid имаше аналогия с първата SARS, която предполагаше, че заплахата ще остане предимно локална, но въпреки това се оказа съвсем различно“, отбелязват експертите.

Засега вирусът е рядък, отбелязва СЗО, и половин век след откриването му не се е разпространил никъде освен в Африка.