Популярното болкоуспокояващо има необичаен психологически ефект.

Парацетамолът е едно от най-популярните болкоуспокояващи в света. Той е доста евтин, ефективен и достъпен без рецепта, поради което се определя успехът му на пазара. Освен това се смята, че парацетамолът е доста безопасен за здравето. Ново проучване обаче показва, че това болкоуспокояващо може да има необичаен ефект върху психологическото състояние на човека.

Този ефект е открит в хода на изследване на специалисти от университета в Охайо. Оказа се, че употребата на парацетамол намалява способността за съпричастност. В експеримента на американски учени са участвали 114 души. На половината от хората са дадени 1000 mg парацетамол, а на другата половина плацебо. Освен това нито изследователите, нито участниците в експеримента са знаели кой точно е получил парацетамол и кой плацебо.

Един час по-късно хората били помолени да прочетат кратки откъси от истории за хора, които са имали някакво положително или вдъхновяващо преживяване. По това време учените проверили колко положително участниците в експеримента възприемат събитията, описани в пасажите, и колко силно съчувстват на героите от историите.

Оказало се, че при тези хора, които са получили парацетамол, способността за съчувствие е намалена. Те разбрали, че пасажът е посветен на положително събитие, но не съпреживели положителните моменти от живота на героя на произведението.

Интересно е, че подобни експерименти са провеждани и по-рано, но там участниците е трябвало да проявят съчувствие към хора, попаднали в трудна ситуация. Оказа се, че парацетамолът не само притъпява болката на човека, който го приема, но и го кара да реагира по-спокойно на болката на другите хора, без да изпитва особено съчувствие.