Закуската е най-важното хранене за деня, но правилният избор на продукти също играе важна роля. За щастие, включването на определени питателни храни с високо съдържание на фибри и с нисък гликемичен индекс във вашата закуска може да помогне за регулиране на кръвната захар, ограничаване на апетита за храна и насърчаване на загуба на тегло. Тези храни не само осигуряват продължителна енергия през целия ден, но и поддържат инсулиновата чувствителност, която е ключов фактор за поддържане на балансирани нива на кръвната захар. She Finds пише за най-добрите продукти за сутрешно хранене.

Авокадо

Авокадото е богато на мононенаситени мазнини, които помагат за регулиране на кръвната захар и подобряват инсулиновата чувствителност. Комбинацията от здравословни мазнини и фибри в авокадото помага за постепенното освобождаване на глюкозата в кръвния поток, предотвратявайки внезапни пикове. Нещо повече, авокадото насърчава по-голямо чувство за ситост, намалявайки преяждането.

„Авокадото е източник на здравословни мононенаситени мазнини и е доказано, че подобрява инсулиновата чувствителност, което е от решаващо значение за контрола на кръвната захар. Освен това осигурява страхотно усещане за ситост и може да бъде включено в диета с калориен дефицит за отслабване“, казва Крутика Нанавати - сертифициран диетолог.

Какво да ядем за закуска, за да влезем бързо във форма

Снимка: Freepik

Ядки и семена

Богати на здравословни мазнини, протеини и фибри, ядките и семената съдържат хранителни вещества, осигуряват постоянно освобождаване на енергия, като помагат за предотвратяване на внезапни скокове на кръвната захар. Комбинацията от протеини и фибри насърчава ситостта, намалявайки вероятността от консумация на повече калории, като по този начин подпомага загубата на тегло.

„Ядките и семената са богати на здравословни мазнини, протеини и фибри, които помагат за регулиране на кръвната захар и ограничаване на глада. Бадемите, семената от чиа и ленените семена са особено ефективни за осигуряване на продължителна енергия и подпомагане на управлението на теглото“, добавя Нанавати.

Горски плодове

Ползите от редовната консумация на горски плодове са практически неограничени. Първо, антиоксидантите в тези суперхрани са свързани с подобрената инсулинова чувствителност, играейки роля в ефективното регулиране на кръвната захар. Естествената сладост на горските плодове също така задоволява желанието за сладко, което ги прави вкусен и питателен избор за тези, които искат да стабилизират кръвната захар и да отслабнат чрез внимателно хранене.

„Плодовете като боровинки, ягоди и къпини са с високо съдържание на фибри и антиоксиданти, което ги прави чудесен избор за поддържане на здравословни нива на кръвната захар. Те също така помагат за контролиране на теглото, като намаляват приема на калории и предотвратяват пикове на глюкозата след хранене“, отбелязва Нанавати.

Tези храни ще ви помогнат да забравите за стреса

Снимка: Pixabay

Гръцко кисело мляко

Комбинацията от протеини и мазнини в гръцкото кисело мляко забавя храносмилането и усвояването на въглехидратите, което води до постепенно освобождаване на глюкоза в кръвта. Това равномерно освобождаване помага да се избегнат скокове на захарта, като същевременно се поддържат стабилни енергийни нива. В допълнение, съдържанието на протеин насърчава ситостта, което може да бъде от полза за загуба на тегло, тъй като ви позволява да избегнете ненужните похапвания.

Гръцкото кисело мляко също съдържа пробиотици, които са полезни за здравето на червата, което е свързано с подобрен метаболизъм и управление на теглото. „Гръцкото кисело мляко съдържа повече протеини от обикновеното кисело мляко, което може да подобри контрола на кръвната захар и да намали апетита. Важно е да изберете обикновени, неподсладени сортове, за да сведете до минимум добавените захари, които влияят на кръвната захар“, подчертава Нанавати.

Листни зеленчуци

Листни зеленчуци като спанак, зеле и манголд са безценни съюзници в стабилизирането на нивата на кръвната захар и улесняването на загубата на тегло. "Натъпкани" с основни хранителни вещества, включително фибри, листните зеленчуци помагат за постепенното освобождаване на глюкозата в кръвния поток, предотвратявайки внезапни пикове. Съдържанието на фибри също насърчава ситостта, намалявайки вероятността от преяждане и подпомагайки целите за отслабване.

„Листните зеленчуци като спанак, къдраво зеле и манголд са нискокалорични, с ниско съдържание на въглехидрати и богати на хранителни вещества храни, които осигуряват на тялото основни витамини и минерали, без да влияят значително на кръвната захар“, посочва Нанавати.

Станете умни! Кои сокове повишават интелигентността

Снимка: Freepik

Този материал е само за информационни цели и не съдържа съвети, които могат да повлияят на вашето здраве. Ако имате проблеми, свържете се със специалист.

Превод: GlasNews.bg