Не по-малко от 50% от приходите на лечебните заведения ще бъдат насочени за работни заплати, като от тях 64% за лекари и 36% за специалисти по здравни грижи. Това е заложено във вече подписания Национален рамков договор 2020-2022 между НЗОК и Българския лекарски съюз.

С това беше регламентирано заплащането на медицинския персонал и всякакви съмнения за неспазени обещания изчезнаха. Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че медицинските сестри са в пълна стачна готовност, ако държавата ги излъже и не изпълни обещаното. Те настояха трудовото възнаграждение да бъде изразено в процентно съотношение и да се знае каква част от парите за болниците ще отиват за лекарите, медицинските сестри и лаборантите.

НРД предвижда да се увеличат цените на 251 клинични пътеки и 7 процедури средно с 14%. Намалени са обемите със 7 на сто.

Промени по НРД ще имат възможност да правят и двете страни.

Лекар без специалност ще имат право да извършват дейности под наблюдението на лекар със специалност. При надвишаване на регулативния стандарт, който е определен за профилактика на общопрактикуващия лекар, няма да се налагат глоби и той няма да бъде лимитиран. Отпадат и регулацииите и за изследвания при профилактика.

Чрез НРД ще се увеличат средно с 18% цените на медико-диагностичните дейности, със 7% цените в СИМП за първичен преглед, първичен профилактичен преглед по програма "Майчино здравеопазване", вторичен преглед, медицинска експертиза и други, информират от bTV.

Няма да има промяна в рамковия договор по отношение на изписването на терапиите за хронично болните пациенти. Личните лекари ще могат да правят профилактични прегледи на пациенти, които са ги потърсили и по други поводи.