Функционален хляб "Топи" ще бъде предложен за дегустиране в Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив на 10 юни - Възнесение Господне, когато е празникът на хлебарите и на сладкарите.
Изделието е за ежедневна употреба, а неговата консумация снижава нивото на кръвната захар при пациенти с Диабет тип 2, топи и мазнини, обяви доц. д-р Цветана Гогова, ръководител на Центъра за франкофонско обучение в УХТ.
Тя подчерта, че тези резултати са на базата на изследвания в две пловдивски болници – УМБАЛ "Св. Георги" и УМБАЛ "Каспела".
"Само университетът има право да го произвежда и той се прави в учебно-производствената база за хлебни и сладкарски изделия", споделя доц. Гогова пред "Монитор".
Тъй като 10 юни е Спасовден – професионален празник на хлебарите и сладкарите, от катедра "Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските изделия" в УХТ организират презентация. Ще бъдат представени за дегустация хляб с вино и орехи, хляб с коняк и стафиди, който не е сладък, и шарен хляб, оцветен в различни краски, в зависимост от суровините.
Предвиден е и втори експозиционен щанд, на който ще бъде изложена обредна пита за Спасовден, два вида големи пити "Слънце" с диаметър 30 см и различни видове хляб – оризов, пшеничен със слънчогледови семки, пшеничен с тиквени семки, пшеничен с маслини и лук, а също щрудел и еклери. Щандовете ще бъдат декорирани с 4 "рога на изобилието" и кошници от тесто.
След успешното първо издание през 2020 г., Фермерският фестивал "Произведено във фермата" отново гостува на Университета по хранителни технологии в Пловдив.
Посетителите ще имат възможност да дегустират и да си вземат най-различни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от различни райони на страната със запазена природа: сирене, кисело мляко, мед, сладка, сиропи, пресни плодове и зеленчуци, билки, подправки, цветя. Много от храните са биологични, повечето са произведени в семейни ферми и от занаятчии от селски райони и зони в Натура 2000.
Така общо на 3 събития ще бъде домакин УХТ на 10 юни т.г. – Ден на отворените врати за кандидат-студенти, празник на хляба и второто издание на фермерския фестивал "Произведено във фермата". Те ще се проведат в двора на университета от 10:30 ч., където ще бъдат разположени шатрите на всички участници.