Само генетичен тест може да даде точен отговор, дали млякото е полезно или противопоказано за хората. 

Наскоро Medical Xpress публикува резултатите от проучване на испански учени, които стигнаха до заключението, че умерената консумация на мляко и продуктите с ниско съдържание на мазнини намалява вероятността от развитие на някои заболявания, включително диабет тип 2 и рак - колоректален рак и рак на пикочния мехур. 

Най-полезният зеленчук за сърце и кръвоносни съдове за тези над 40 години

Според руския диетолог Римма Мойсенко към пиенето на мляко трябва да се подхожда внимателно - усвояването му от организма зависи до голяма степен от генетиката. Необходимо е да се извърши генетичен тест, за да се знае със сигурност дали човек може да пие мляко и дали това ще му донесе полза.

Например, има една категория хора, които не понасят лактозата, но усвояват добре казеина. Те могат да използват млечни продукти, които не съдържат лактоза: извара, кисело мляко, кефир, ”казва диетолога.

Оризът помага за отслабването?


Римма Моисенко добави, че млечните продукти, които са източник на калций, дават възможност за подобряване на състоянието на костния метаболизъм. Въпреки това, човек може да има непоносимост към тези храни, в който случай калцийът ще бъде извлечен от костната тъкан. С този тип непоносимост, казва диетологът, млякото и всички продукти на базата на него е по-добре да се избягват, и калцият да се набавя от други източници на храна. 

Диетолог посочи колко точно ядки трябва да ядем всеки ден

Що се отнася до мазнините, Римма Мойсенко е убедена: трябва да се съсредоточите върху продукти с нормална, а не „нулева“ мазнина. Експертът препоръчва да се използва мляко не по-ниско от средното съдържание на мазнини - 2,5%, и извара - от 5 до 9% мазнини. - Тогава същият калций ще се абсорбира - казва Мойсенко. / Zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!