Даването на децата разтвор, съставен от сол и вода, може да намали продължителността на настинката с два дни, предполагат изследователи.

Проучване установява, че симптомите на настинка продължават средно шест дни след използване на капки за нос със солена вода - известни също като физиологичен разтвор - в сравнение с осем дни след използване на типични лекарства за настинка.

Това също може да намали шанса за предаване на настинка на други членове на семейството.

Професор Стив Кънингам от Университета в Единбург, който е работил по проучването, каза: „Децата имат до 10 до 12 инфекции на горните дихателни пътища – това, което наричаме настинки – на година, което оказва голямо влияние върху тях и техните семейства."

„Има лекарства за подобряване на симптомите, като парацетамол и ибупрофен, но няма лечения, които могат да накарат настинката да се подобри по-бързо.

„Открихме, че децата, използващи капки за нос със солена вода, са имали симптоми на настинка средно за шест дни, когато тези с обичайни грижи са имали симптоми за осем дни."

„Децата, получаващи капки за нос със солена вода, също се нуждаеха от по-малко лекарства по време на заболяването си."

„Намаляването на продължителността на настинките при децата означава, че по-малко хора в дома им също се разболяват от настинка, с ясни последици за това колко бързо домакинството се чувства по-добре и може да се върне към обичайните си дейности като училище и работа.“

Обяснявайки как солта може да действа, за да намали продължителността на настинките, проф. Кънингам каза: „Солта се състои от натрий и хлорид. Хлоридът се използва от клетките, покриващи носа и трахеите, за да произвежда хипохлорна киселина в клетките, която те използват за защита срещу вирусна инфекция."

„Като дава допълнителен хлорид на клетките на лигавицата, това помага на клетките да произвеждат повече хипохлорна киселина, която помага за потискане на вирусната репликация, намалявайки продължителността на вирусната инфекция и следователно продължителността на симптомите.“

407 деца на възраст до шест години са участвали в изследването, което е представено на конгреса на Европейското респираторно общество във Виена.

Около 301 деца развиха настинка и родителите на 150 от тях получиха морска сол и бяха инструктирану да правят и прилагат капки за нос със солена вода върху носа на децата (по три капки на ноздра, минимум четири пъти на ден, докато се поправят).

Останалите 151 деца са имали обичайни грижи.

При децата, на които са прилагани капките, по-малко домакинства (46%) съобщават, че членовете на семейството са настинали в сравнение с типичните методи (61%).

Около 82% от родителите казаха, че капките за нос са помогнали на детето им да се подобри бързо, докато 81% казаха, че биха използвали капки за нос в бъдеще.

Д-р Матю Сигинс, научен сътрудник в Националния институт за сърцето и белите дробове към Империал Колеж в Лондон, който не е участвал в проучването, каза, че изследването показва известна степен на успех при намаляване на продължителността на симптомите, „макар и само умерено“.

Той каза, че резултатите от експеримента съвпадат с по-голямо проучване при възрастни, проведено в университета в Саутхемптън, което също показва, че прилагането на обикновена солена вода намалява симптомите средно с около два дни.

Той призова за бъдещи проучвания, които да помогнат за разработването на спрейове, които могат по-ефективно да потискат симптомите и разпространението.