Руколата е листен зелен зеленчук, който има множество ползи за здравето. Съдържа антиоксиданти и помага за намаляване на риска от много хронични заболявания, като рак и диабет. А също така укрепва костите ни, тъй като съдържа калций и витамин К.

Руколата може да се добавя към салати, както и към паста, пица, може да се правят и смутита и сокове или да се слага на сандвич.

Според Американската администрация по храните и лекарствата 100 г сурова рукола съдържат 25 kcal, 91,7 g вода и 2,58 g протеин. 

За какво още е полезна руколата пише Health Shots.

По-ниско кръвно налягане

Едно от най-големите предимства на руколата е, че е богата на нитрати, които могат да повлияят на кръвното налягане. Според проучване, публикувано в списание Nutrients, високите нива на нитрати могат да помогнат за регулиране и понижаване на кръвното налягане.

Снимка: Freepik

Намалява риска от рак

Руколата има остър и горчив вкус, което от своя страна може да намали риска от рак. Горчивият вкус се дължи на наличието на глюкозинолати, които се съдържат във всички кръстоцветни зеленчуци. Тялото го разгражда до много полезни съединения, включително сулфорафан. Проучване, публикувано в Current Pharmacology Reports предполага, че сулфорафанът може да потисне ензима хистон деацетилаза (HDAC), отговорен за прогресията на рака.

Подобрява здравето и плътността на костите

Руколата съдържа достатъчно количество калций и витамин К. Витамин К подпомага метаболизма на костите, както и по-доброто усвояване на калция. Една чаша рукола съдържа 21 мкг витамин К, докато дневната ни нужда от витамин К е 80 мкг. Следователно може да помогне за предотвратяване на костни заболявания като остеопороза.

Снимка: Freepik

Намалява риска от развитие на диабет

Яденето на кръстоцветни зеленчуци, като рукола, може да намали риска от развитие на диабет. Проучване, публикувано в Journal of Diabetes Research, твърди, че зелените листни зеленчуци са добри за предотвратяване на диабет тип 2.

Подпомага здравето на сърцето

Руколата може да направи сърцето ви по-здраво. Проучване, публикувано в Journal of the American Heart Association, твърди, че кръстоцветните зеленчуци, като рукола, могат да предотвратят атеросклерозата при възрастни жени. Атеросклерозата е състояние, при което се натрупва плака в артериите, което може да доведе до сърдечни проблеми. Кръстоцветните зеленчуци съдържат растителни съединения като полифеноли и органосерни съединения, които защитават сърцето.

Снимка: Freepik

Помага за подобряване на зрението

Руколата има витамин А, който съдържа антиоксиданти, които помагат за подобряване на нощното виждане, както и за подобряване на цялостното здраве на очите. Следователно, яденето на рукола всеки ден може да помогне за подобряване на зрението ви.

Превод: GlasNews.bg

Този материал е само за информационни цели и не съдържа съвети, които могат да повлияят на вашето здраве. Ако имате проблеми, свържете се със специалист.