Понякога вечерта след празнично прекарана вечер наистина може да са тежки. И заради недоспиване, и заради консумацията на алкохолни напитки. Окозва се, че с "помъдряването" и натрупването на повече страници в личния календар, това става все по-сериозен проблем.

И да, милениали, не си въобразявате – махмурлукът наистина става по-тежък след 30. И ако все още сте в двайсетте си, радвайте се, докато можете. Според фармацевт, след навършването на третото десетилетие възстановяването след нощ с алкохол започва да върви само в една посока – надолу.

С настъпването на празничния сезон повечето хора посягат по-често към чашката, а с това идва и познатият въпрос: защо главата боли повече на следващия ден и защо възстановяването отнема толкова дълго? Отговорът, оказва се, е чисто биологичен – и малко житейски.

„С възрастта черният дроб преработва алкохола по-бавно, а сънят става по-крехък. Комбинацията от тези фактори прави махмурлука осезаемо по-тежък след 30“, обяснява фармацевтът Иън Бъд.

Но това не е всичко. С годините тялото произвежда по-малко ензими, които разграждат ацеталдехида – токсичния продукт при разграждането на алкохола. В резултат той остава по-дълго в организма и причинява по-силни главоболия, гадене и усещане за „отравяне“.

Към това се добавят и фактори от ежедневието – повече стрес, служебни ангажименти и нарушен режим на сън. Хормоните на стреса, като кортизола, усилват ефекта на алкохола и забавят възстановяването. Много възрастни са и хронично леко дехидратирани, което прави диуретичното действие на алкохола още по-проблемно.

И сякаш това не стига, с възрастта намалява и естествената устойчивост на организма. За разлика от двайсетте, когато можехме да прекараме цял ден в леглото след бурна вечер, в 30-те вече имаме деца, домашни любимци или работа, които не чакат.

Алкохолът нарушава и REM съня все по-силно с напредването на възрастта, което означава, че дори да спим, почивката е по-некачествена. А базовото възпаление в организма се увеличава с годините – алкохолът само долива масло в огъня.

„Не става дума за това, че изведнъж сте станали ‘лоши’ в пиенето. Просто тялото, начинът на живот и механизмите за възстановяване са се променили. Махмурлукът не е непременно по-тежък – просто вече не се възстановявате толкова бързо“, обобщава Бъд.

Все пак има и добри новини. Фармацевтът дава няколко съвета как да ограничим щетите по празниците. На първо място – избягвайте сладките коктейли. Захарта не причинява директно махмурлук, но засилва дехидратацията и води до резки промени в кръвната захар, които увеличават гаденето, главоболието и умората.

По-добър избор са чистите спиртни напитки. „Водката и джинът съдържат по-малко конгенери в сравнение с тъмните алкохоли, особено когато са добре дестилирани. Те обикновено се свързват с по-лек махмурлук – но само ако не са смесени със сладки сокове“, съветва експертът.

А що се отнася до болкоуспокояващите – парацетамолът веднага след обилно пиене не е добра идея заради натоварването на черния дроб. По-безопасният вариант е ибупрофен на следващата сутрин, задължително с храна.