Приемането на мултивитамини всеки ден не помага на хората да живеят по-дълго. Освен това може да увеличи риска от ранна смърт.

Това се казва в проучване, публикувано в научното списание Jama Network, съобщава The Guardian.

По-рано учени поставиха под съмнение ползите от мултивитамините за здравето и предупредиха за възможна вреда от тях. Например, изследванията показват, че докато естествените източници на бета-каротин предпазват от рак, добавките с бета-каротин могат да увеличат риска от рак на белите дробове и сърдечни заболявания, което предполага, че в добавките липсват важни съставки. 

Учени от Съединените щати са анализирали данни от три големи медицински проучвания, започнали през 90-те години на миналия век, които са събрали подробна информация за ежедневната употреба на мултивитамини. В тях участвали повече от 390 000 възрастни без сериозни хронични заболявания. Те са наблюдавани повече от 20 години.

Учените не са открили доказателства, че ежедневната употреба на мултивитамини удължава живота. Те откриват най-много 4% по-висок риск от смърт сред тези, които ги приемат през първите години на проследяване.

Причините за тази тенденция могат да бъдат две: действителната вреда от мултивитамините или фактът, че хората започват да ги използват, когато се развие определено заболяване.

iStock/Getty Images

Според съавтора на изследването Нийл Барнард витамините могат да бъдат полезни в конкретни случаи. Например витамин С предпазва от скорбут, а бета-каротинът, витамините С и Е и цинкът забавят свързаната с възрастта макулна дегенерация, която може да доведе до сериозна загуба на зрението.

Междувременно желязото, което се добавя към много мултивитамини, може да доведе до претоварване с желязо и да повиши риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и деменция.

Предварително проучване през 2022 г. откри доказателства, че мултивитамините могат да забавят когнитивния спад в напреднала възраст, но са необходими повече изследвания.

"Мултивитамините дават твърде много обещания и не ги изпълняват", казва Барнард. Вместо това е по-добре да ядете здравословни храни, които осигуряват широка гама от микронутриенти, макронутриенти и фибри, като същевременно ограничавате наситените мазнини и холестерола.

"Изводът е, че мултивитамините не помагат. Няма научна основа за това", отбелязва изследователят.

"Това проучване показва, че като цяло мултивитамините няма да ви помогнат да живеете по-дълго", казва за ABC News д-р Джейд А Кобърн, MD, MPH, сертифициран лекар по педиатрия и обща превантивна медицина. „Въпреки че цената на много мултивитамини не е висока, това все пак е разход", допълва той.

Кобърн посъветва да се фокусирате върху увеличаването на приема на зеленчуци и ограничаването на консумацията на червено месо, вместо да разчитате единствено на добавки.

Въпреки че приемането на мултивитаминова добавка не увеличава дълголетието, Кобърн казва, че е важно хората да попитат своя лекар дали мултивитаминова или специфична витаминна добавка би била полезна в техния случай, въз основа на тяхната здравна история.

Глобалният пазар на добавките се оценява на десетки милиарди долари всяка година. В САЩ една трета от възрастните използват мултивитамини с надеждата да предотвратят заболяване. Това проучване обаче поставя под въпрос тяхната полезност.

Превод: GlasNews.bg