Основните типове кожа са нормална, суха, мазна, комбинирана (суха и мазна) и чувствителна. Типът кожа обикновено е предопределен от генетиката, което определя хидратацията, излишното омазняване или перфектен баланс на хидратация и кожни масла.

Нормалната кожа има балансирано омазняване и хидратация, така че не се чувства суха или мазна. Хората с нормален тип кожа, обикновено нямат проблеми с акне или чувствителност към продукти.

Сухата кожа, известна още като ксероза или ксеродерма, няма хидратация и способност да задържа влага. Епидермисът или най-горният слой на кожата задържа вода, за да защити и хидратира. При суха кожа бариерата ѝ е по-слаба и губи влага твърде бързо, което води до липса на влага. Хората със суха кожа изпитват груба, опъната, лющеща се или сърбяща кожа. Кожни заболявания като розацея, екзема и псориазис също могат да причинят прекомерна суха кожа.

Мазната кожа произвежда излишен себум - масло, произведено от мастните жлези в порите, което помага за защитата на кожата, затова тя изглежда лъскава. Мазната кожа също е по-склонна към акне, тъй като излишният себум може да запуши порите. Честите проблеми при мазната кожа са пъпки, черни точки и бели точки.

Комбинираната кожа е едновременно мазна и суха. При комбинирана кожа, участъците от кожата губят влага твърде бързо и изсъхват. В същото време други зони произвеждат излишен себум и се чувстват мазни. Обикновено мазната кожа е в Т-зоната (челото, носа и брадичката), а сухата е по бузите. В резултат на това хората със смесена кожа може да имат опъната, груба и лющеща се кожа на бузите. Те също имат лъскава и мазна кожа на челото, носа и брадичката.

Чувствителната кожа има нарушена кожна бариера, което причинява сърбеж, щипене или изгаряне на кожата - особено след контакт с продукти. Този тип кожа не е напълно разбран, но вероятно е причинен от определени климатични условия, продукти или основни състояния, които дразнят кожата. Тези с чувствителна кожа, може да се сблъскат със зачервяване, подуване, лющене на кожата и груби петна по кожата след кожна реакция, пише puls.

С течение на времето кожата обикновено става по-суха, но типът кожа може да се промени по различни причини. Ето някои от факторите за това:

- Стареене: С остаряването кожата губи колаген, протеин, който помага да се поддържа нейната плътност и еластичност. В резултат на това по-зрялата кожа изглежда по-тънка и по-малко еластична - често образувайки фини линии и бръчки.
- Хормонални промени: В пубертета обикновено се отделя повече себум, който причинява мазна кожа, склонна към акне. Хормоналните промени по време на менопаузата също изсушават кожата, тъй като кожата се бори да задържат вода. 
- Климат и околна среда: Студеното зимно време и климатът с ниска влажност нямат влага във въздуха, което води до суха кожа. Влажният климат и горещото лятно време също могат да накарат кожата да произвежда повече масла, което води до по-мазна кожа. 
- Увреждане от слънцето: Незащитеното излагане на слънце може да увреди кожата, правейки я чувствителна, суха и тънка.
- Тютюнопушене: Пушенето също може видимо да състари кожата, причинявайки суха, тънка кожа.