Преработените червени меса като колбаси и пушени продукти увеличават риска от деменция, предупреждава неврологът Дилън Уинт, цитиран от HuffPost. Той коментира ново проучване, според което редовната консумация на такива храни може да повиши риска от заболяването с 13%.
Според Уинт лекарите отдавна препоръчват ограничаване не само на преработеното, но и на всякакъв вид червено месо. За здрав мозък той съветва да се приемат не повече от четири порции червено месо, като подчертава, че основната заплаха са мазнините и химическите добавки като нитрити, които вредят на мозъчната функция.
Въпреки това, неврологът уточнява, че отказът от тези храни не е гаранция срещу деменция. Поддържането на умствена яснота изисква разнообразно и балансирано хранене, богато на зеленчуци, зърнени и бобови култури, както и редовна физическа активност, която той определя като най-ефективния начин за превенция на болестта, пише 24 часа.
В допълнение, имуноложката Ейми Шах също посочва рисков фактор за деменция – продължителната и неконтролирана употреба на лекарства с дифенхидрамин, които също могат да повлияят негативно на мозъчната функция.
Прочетете още
- 21:18 Дете почина в Кризисния център за жертви на домашно насилие в Димитровград*
- 20:00 Априлски сняг и интернет буря: пингвини, Дядо Коледа и щъркели в шок от „пролетта" СНИМКИ
- 17:31 Медикус Алфа с изявление след смъртта на техния 6-годишен пациент
- 16:00 Заснеха мечка с мечета в Балкана над Карлово ВИДЕО