Желатинът е вещество, получено от животински колаген. Той е безвкусен и безцветен, така че обикновено се използва като сгъстител и стабилизатор в добавки и храни.

Желатинът често се среща в малки количества в храните, може да се намери и в търговската мрежа като добавка, пише Health. Изследванията показват, че желатинът помага при състояния като диария, чупливи нокти, стареене на кожата и остеопороза.

Колагенът е широко рекламирана добавка за здравето на кожата и проучванията показват, че добавките с колаген могат да насърчат хидратацията и еластичността на кожата. Желатинът и колагенът обаче са два различни животински продукта и в момента има много по-малко изследвания за ползите от желатина.

Изследователите смятат, че желатинът е особено полезен за зарастване на рани, тъй като е много съвместим с човешката кожа. 

Проучване при плъхове е установило, че приемането на желатин от японска есетра повишава антиоксидантната активност и подобрява текстурата на кожата, но не е известно дали това работи при хора.

Желатинът също може да помогне за подобряване на здравето на костите. Колко ефективен може да бъде в това обаче все още не е известно на науката.

Проучване е установило, че приемането на желатинова добавка, обогатена с витамин С, подобрява синтеза на колаген при мъже, извършващи периодични упражнения. Тъй като колагенът спомага за придаването на структура и здравина на костите, синтезът на колаген може да подобри здравето на костите и да предотврати наранявания на опорно-двигателния апарат.

Някои изследвания показват, че специален вид желатин, наречен желатин танат, може да помогне за лечение на остра диария или гастроентерит (стомашен грип) при деца. Проучване е установило, че децата, които са получавали желатин и разтвор за перорална рехидратация, са имали значително намаляване на движенията на червата, подобрена консистенция на изпражненията и по-кратка продължителност на заболяването в сравнение с тези, които са получавали само разтвор за перорална рехидратация.

Учените отбелязват, че желатинът е източник на протеини. Има известно количество натрий и следи от микроелементи като фосфор, калий и желязо, но тази съставка почти не съдържа мазнини или въглехидрати.

Превод: GlasNews.bg / Снимка: depositphotos.com