Магданозът е популярна кулинарна и лечебна билка от средиземноморския регион.

Хората са използвали магданоза като лекарство за насърчаване на здравето на бъбреците, черния дроб, мозъка и сърцето. Изследванията показват също, че може да помогне за предотвратяване на образуването на камъни в бъбреците и да поддържа здравето на сърцето. Етеричното масло от магданоз също има антимикробни свойства, които могат да предотвратят заболявания, причинени от храната, пише Health.

Здравословни ползи от магданоза

Магданозът съдържа много антиоксиданти – витамин С, фенолни съединения, флавоноиди и каротеноиди. Антиоксидантите помагат за предотвратяване на оксидативния стрес, който е свързан със сериозни хронични заболявания като сърдечни заболявания, болест на Алцхаймер, хронична обструктивна белодробна болест, ревматоиден артрит и бъбречни заболявания.

Магданозът е особено богат на полифеноли, които имат много научно доказани ползи за здравето. Консумацията на повече от тези мощни антиоксиданти е свързана с подобрения в нивата на липидите в кръвта, кръвното налягане, инсулиновата резистентност и намаленото системно възпаление. Изследователите смятат, че това може да се дължи на начина, по който полифенолите влияят на чревния микробиом.

Магданозът намалява риска от сърдечни заболявания

Съдържанието на антиоксиданти в магданоза може да намали риска от сърдечни заболявания. Например, каротеноидите в магданоза могат да помогнат за намаляване на лошия холестерол, кръвното налягане и възпалението.

Магданозът предотвратява образуването на камъни в бъбреците

Може да помогне за предотвратяване на образуването на камъни в бъбреците. Някои изследвания показват, че магданозът помага за регулиране на pH на урината, като предотвратява образуването на кристали на калциев оксалат. Хлорофилът и магнезият в магданоза може да са частично отговорни за тези ползи.

Магданозът подпомага здравето на костите

Магданозът е особено богат на витамин К, важен хранителен елемент за здравето на костите. Витамин К е необходим за производството на протеини, които влияят върху метаболизма на костите. Например, остеокалцинът е зависим от витамин К протеин, който може да повлияе на костния обмен и минерализацията.

Добавянето на магданоз към храната може да помогне да увеличите приема на витамин К, за да предотвратите нуждата от добавки. Само 2 супени лъжици пресен магданоз осигуряват пълната ви дневна доза витамин К.

Превод: GlasNews.bg