Рибата е популярен хранителен продукт и неизменна част от ежедневното меню на милиони хора. Този популярен продукт изглежда има още една функция, която фино защитава и укрепва здравето ни.

Наскоро публикуван мета-анализ разглежда връзката между консумацията на риба и риска от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ), като хвърля светлина върху широкообхватния дебат около храненето и сърдечно-съдовото здраве.

В систематичен преглед на различни проучвания, публикувани между 2012 г. и 2023 г., учените оценяват нивото на риск, свързан с високата и ниската консумация на риба. Колективни данни от 18 избрани проучвания, проведени в десет страни, установяват, че по-голямата консумация на риба намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с 8%.

Все повече млади хора страдат от сърдечно-съдови заболявания

Анализът установява значителна полза от консумацията на 50 g риба дневно или две до три порции от 150 g на седмица, което предполага намален риск както от животозастрашаващи, така и от незастрашаващи живота сърдечно-съдови заболявания. По-специално, консумацията на мазна риба, богата на омега-3 полиненаситени мастни киселини, се свързва с 12% намаление на риска от фатални и нефатални ССЗ поради нейните противовъзпалителни свойства и способността да намалява агрегацията на тромбоцитите.

Въпреки това, при висока консумация на пържена риба се наблюдава повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, което се обяснява с наличието на наситени мастни киселини в растителното масло.

Резултатите са в съответствие със съществуващите възприятия за консумацията на риба като превантивна мярка срещу сърдечно-съдови заболявания, макар и с предупреждението за възможно излагане на замърсители на водата като живак и микропластмаси. Анализът изисква по-задълбочени проучвания, за да се изясни точно връзката между консумацията на риба, човешкото здраве и замърсяването на околната среда.

Превод: GlasNews.bg / Снимка: DALL-E/Valentyn Surnin