След дълъг работен ден на бюрото или часове в кола е нормално да се чувствате малко схванати. Може просто вашите бедрени флексори и долната част на гърба да са стегнати. Но може също така да изпитвате потенциално инвалидизиращо състояние, наречено глутеална амнезия или синдром на мъртвото дупе.

„Името звучи глупаво, но страничните ефекти са сериозни“, каза Джейн Конидис, специалист по физикална медицина и рехабилитация в Mayo Clinic в Рочестър, Минесота. „Глутеус максимус е един от най-силните мускули в тялото и най-големият шок абсорбатори“, каза тя. „Ако не работи правилно, може да причини домино верига от проблеми, от сълзи на подколянното сухожилие и ишиас до шини на пищяла и артрит в коленете.“

Глутеалната амнезия се случва, когато мускулите в задната ви част станат толкова слаби от бездействие, че сякаш забравят как да функционират - което означава, че не успяват или се активират бавно. Това е различно от изтръпването на крака или ръката поради притиснат нерв; няма да усещате иглички. Някои хора може да почувстват лека болка, докато седят, но повечето хора не усещат, поне докато не отидат на джогинг или поход.

Мудните седалищни мускули могат да доведат до това, че други мускули и стави, особено в долната част на гърба и коленете, се отпускат, каза д-р Конидис. Болката може да засегне особено бегачите и ротационните спортисти, като голфъри и тенисисти.

Ако прекарвате часове седнали, важно е да се научите да разпознавате кога глутеусите ви са изключени и как да ги накарате да работят отново.

Вашите глутеуси всъщност са три мускула от външната и задната част на бедрата, които стабилизират бедрото, повдигат крака и въртят бедрото. Заедно те действат като основа на гръбначния стълб, като поддържат таза и сърцевината стабилни, каза д-р Конидис. „Ако глутеусите наистина бяха мъртви, нямаше да можем да стоим“, каза тя.

Когато направите крачка напред, седалищните мускули трябва да се активират първи. Но когато седите, мускулите на предната част на бедрото и бедрото им позволяват да си почиват. Повтарящите се осемчасови работни дни могат да причинят забавяне на невроните, които им сигнализират да се активират, каза Крис Колба, физиотерапевт в Медицинския център на държавния университет в Охайо.

С течение на времето този цикъл може да доведе до отслабване на глутеусите.

Когато вашите бицепси или квадрицепси се активират, можете да ги видите изпъкнали. При глутеусите обаче, подобно на сърцевината, е по-трудно да се забележи, каза д-р Конидис. Може да мислите, че седалището ви е силно, защото можете да направите 25 клякания, но вашите четириъгълници и долната част на гърба може да вършат цялата работа.

Д-р Колба каза, че ако редовно седите повече от два до три часа без прекъсване, вероятно сте изпитали известна степен на глутеална амнезия.

За повечето здрави хора глутеусите трябва да се задействат сами, когато се движат. Задайте аларма и се изправяйте на всеки 30 до 50 минути и нежно „Тази малка част от стимулацията напомня на мозъка, че тези мускули са там“, добави тя. Дори по-добре, марширувайте на място или правете няколко кръга на бедрата или клякания.

Упражнения като миди , изтласквания на тазобедрената става , странични дъски , разделени клекове и глутеумни мостове с един крак не изискват оборудване и могат да се изпълняват у дома. Изберете две или три през ден и ги правете контролирано бавно, докато почувствате леко изгаряне.

Ако ходите или бягате редовно, не приемайте, че глутеусите ви са силни. Добавете упражнения като клякания или напади поне няколко пъти седмично, каза д-р Мецл.

„Когато едно звено във веригата е слабо, цялата ограда се срива“, каза тя. „И глутеусите трябва да са най-силната ви връзка.“