Чревният микробиом играе ключова роля в усвояването на храната и образуването на жизненоважни хранителни вещества. Според последните изследвания здравият микробиом може да намали риска от заболявания, свързани със стомашно-чревния тракт, като синдром на раздразнените черва. Освен това е установено, че различните храни влияят по различен начин на микробиома.

Пълноценните храни с високо съдържание на фибри имат положително въздействие, докато ултрапреработените храни могат да го повлияят отрицателно. Чревната микрофлора, включваща бактерии, гъбички, вируси и други микроби, отговаря за имунната функция и превенцията на различни заболявания. Диетата, чрез своето влияние върху чревната микрофлора, значително се отразява на здравето.

В последното изследване се казва, че пиенето на повече мляко увеличава полезните за червата бактерии, докато консумацията на сирене е свързана с по-малки количества от други полезни бактерии.

Проучването включва 34 души, които са подложени на колоноскопия. Участниците са попълнили въпросник за самооценка относно консумацията на млечни продукти като мляко, сирене и кисело мляко. 

Анализът на лигавицата на дебелото черво показал, че по-голямото потребление на млечни продукти и мляко и по-малкото на сирене е свързано с по-голямо алфа-микробно разнообразие. Това разнообразие е важно за здравето на чревната микрофлора и устойчивостта ѝ на външни смущения като инфекции или промени в храненето. Някои изследвания показват, че съставът на чревния микробиом може да бъде дори по-добър индикатор за здравето на червата от алфа-разнообразието.

Хората, които са консумирали по-голямо количество сирене, са имали по-малко бактерии Bacteroides в чревния си микробиом. 

Bacteroides са често срещани бактерии в човешкия организъм и някои от техните видове играят важна роля за здравето, като подпомагат смилането на храната, усвояването на хранителните вещества и здравето на червата. Сред мъжете на средна възраст, които консумират повече сирене, нивата на тези полезни бактерии в червата са по-ниски, показва изследването. Освен това, по-високата консумация на сирене е свързана с по-ниско разнообразие на чревните бактерии.

Все пак, някои видове Bacteroides могат да имат както благоприятни, така и вредни ефекти, което изисква допълнителни изследвания, за да се разберат различните щамове и техните роли в организма.

Хората, които редовно консумират млечни продукти и мляко, имат по-високи нива на бактерии като Faecalibacterium и Akkermansia в чревната микрофлора.

Faecalibacterium може да помогне за намаляване на възпаленията и да предпази червата от заболявания, докато Akkermansia може да забави развитието на болести като синдром на раздразнените черва и да предотврати хронични заболявания като затлъстяване и диабет тип 2. Тези бактерии регулират имунната система, намаляват възпаленията и укрепват чревната лигавица, което ги прави полезни за здравето, пише puls.

Млякото и млечните продукти могат да стимулират растежа на полезните бактерии и да подпомогнат разнообразието на чревната микрофлора. За хората, които не страдат от непоносимост към лактоза, консумацията на нискомаслени млечни продукти може да има благоприятен ефект върху червата. За тези с непоносимост към лактоза, киселото мляко, кефирът или млечните продукти без лактоза могат да бъдат подходящи алтернативи. 

За хората с възпалителни заболявания на червата може да е полезно да консумират повече мляко и по-малко сирене. Въпреки това, експертите предупреждават, че не бива да се прекалява с никой от продуктите.