Изпълнителният директор на ИА „Медицински надзор“ (ИАМН) г-жа Иванка Динева назначи извънредна проверка във връзка с публикувано на 14 април 2024 г. журналистическо разследване на GlasNews.bg, в което специализант-хирург се опитва да извършва гинекологични прегледи.

Проверката започва от днес – 16 април. Това съобщиха от пресцентъра на ИА „Медицински надзор“.

Министърът на здравеопазването и обществеността ще бъдат запознати с резултатите от проверката, след приключването ѝ.

В случай, че констатираното е извън обхвата на ИАМН, то документите ще бъдат предоставени на компетентните органи и институции.

Разследването на Тина Ивайлова ви показахме в неделя. А хирургът, който прави гинекологични прегледи, е временно отстранен от работа. 

Хирург, разпространявал детско порно, прави гинекологични прегледи

Припомняме, че с екипа ни се свърза 24-годишна жена от Ямбол, която разказа, че хирургът д-р Артур Полшиков е искал да й направи гинекологичен преглед,  за който той няма право. Това потвърдиха и редица експерти.

"Преди няколко дни се наложи да посетя Неотложното отделение, поради силни болки. От там бях препратена в Спешно отделение. Там ме прие доктор Артур Полшиков. Сложи ми няколко инжекции. От една от инжекциите на мен всичко ми се замъгли. Дойде, прегледа ме с видеозон. Всичко каза, че е наред. За него това е бактерия. След като ме прегледа ми предложи да ми направи гинекологичен преглед, за да може да установи от къде е дошла тази бактерия и каква е тази бактерия. Понеже е хирург, аз отказах да ми направи гинекологичен преглед. Искаше да ме настани в болницата, отказах. Сутринта се върнах обратно в Спешното отделение, отново ме прие той. Започна да ме прекарва през стаите. Отидохме в една стая, там имаше само една кушетка. Каза ми да легна, да си събуя гащите, за да ми направи прегледа. Отново отказах. Пипаше ми корема. Гащите ми непрекъснато бяха ниско долу", разказа жената.

Същият лекар преди години е задържан от ГДБОП за огромно притежание и разпространение на детско порно.Прокуратурата в Ямбол също се е самосезирала по случая.

По наша информация докторът е отстранен от още няколко болници в страната по подозрение за педофилски прояви.