Значителна част от хората, заболели от новия тип коронавирус, се оплакват от прекомерна загуба на коса след заболяването. Твърди се, че косата „активно капе“ не само след COVID-19, но и по време на заболяването. За щастие ситуацията може да се обърне. За да направите това, достатъчно е да въведете няколко продукта във вашата диета.

За да накарате косата ви да пада по-малко, първо трябва да започнете да използвате специални витамини и да коригирате диетата си. За това пише "Известия", позовавайки се на главния диетолог на Министерството на здравеопазването, академик на Руската академия на науките Виктор Тутелян.

Според експерта загубата на коса може да бъде причинена например от дефицит на витамини В, D, А и цинк. За да компенсирате липсата на тези елементи, си струва да ядете черен дроб и морски дарове.

„Дефицитът на желязо също води до загуба на коса, което означава, че трябва да ядете повече пилешки и телешки черен дроб, месо, зеленчуци – зелен грах, бобови растения, спанак“, изброи полезни храни за гъста коса диетологът.

Снимка R KHALIL: PEXELS

Виктор Тутелян отделно се спря на факта, че в някои случаи косопадът може да бъде свързан с ниско съдържание на колаген в организма. Проблемът е, че в човешкото тяло няма специален ензим, с който този протеин да се усвоява от храната. Въпреки това, колагенът е необходим и важен.

„За да го произведете, на първо място се нуждаете от редица микроелементи. Цинк, селен, мед, силиций, сяра, някои витамини. И тогава можете да получите козметичен ефект“, заключи той.

Преди употреба е необходима консултация със специалист.

Превод: GlasNews