Специалисти от Dementia Australia изброиха списък с храни, които увеличават риска от деменция. Препоръките на лекарите бяха публикувани в британския вестник Daily Express.

В статията се казва, че в риск са тези, които консумират наситени мазнини и трансмазнини. 

Опасните храни включват мазни млечни продукти като масло. Освен това месото, особено свинската мас, е класифицирано като вредно. Списъкът включва още палмово и кокосово масло, шоколад.

Dementia Australia отбеляза, че нездравословните храни, пържените храни и печените продукти съдържат много трансмазнини, както и нездравословните закуски.
 
Проучването подчертава, че премахването на тези храни от диетата няма да бъде възможно да изключи развитието на деменция със сто процента вероятност, но е възможно да се намали рискът от нея няколко пъти.

Плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти и храни, съдържащи мононенаситени и полиненаситени мазнини, могат да предпазят от болестта.

Превод: GlasNews.bg