Изненадващо, твърде дългият сън не означава, че по-често ще се събуждате бодри и отпочинали, а точно обратното. Навикът да се събуждате рано, приблизително по едно и също време, не само ще ви помогне да направите деня си по-дълъг и по-продуктивен, но и ще ви даде енергия и свежест. 

Health Shots обяснява как ранното събуждане може да повлияе на вашето здраве и благополучие. Вижте:

Здравословна закуска

Ако сте ранобудник, вероятно ще започнете деня си с питателна закуска. Вместо обичайния сандвич с масло, обилната закуска ще ви даде енергия и ще ви държи сити до обяд.

Време за спорт

Ранното събуждане предоставя отлична възможност за упражнения в спокойна среда. Редовните упражнения не само ще подобрят вашата физическа форма, но и ще ви помогнат да избистрите ума си, намалявайки безпокойството и задавайки положителен тон за деня.

Повишаване нивата на витамин D

Ранобудните могат да се насладят на сутрешното слънце, което е естествен източник на витамин D. Това хранително вещество е от съществено значение за здравето на костите, психичното здраве и имунитета.

Висока производителност

Когато се събудите рано, имате допълнително време да планирате деня си. Може да подобри вашата производителност и концентрация, като улеснява приоритизирането, задачите и спазването на графика.

Подобрено настроение

Чучулигите често изпитват подобрения в психичното здраве и настроението. Започването на деня ви спокойно и без бързане ще ви помогне да установите рутина, която ще намали стреса и ще поддържа положителна перспектива.

Без тъмни кръгове под очите

Тъмните кръгове под очите често се появяват поради липса на сън. За да се справите с тях, стремете се към последователен график на съня: лягайте си по едно и също време, събуждайте се рано и се уверете, че спите необходимото количество.

По-добър сън през нощта

Чучулигите са склонни да имат по-последователен модел на сън. Това помага за синхронизиране на вътрешния часовник на тялото ви, което води до подобрено качество на съня и възстановяване.