Старите книги могат да бъдат красиви за гледане, но бъдете внимателни - те може да са токсични.

Вече е известно, че кориците на стари книги, като например от Викторианската епоха, понякога имат пигменти, които съдържат токсични тежки метали като олово, хром и арсен. Но когато изследователи разглеждат колекция от книги от библиотеката на техния университет, те откриват концентрации на токсични метали в някои томове, които надвишаваха безопасните нива.

„Мисля, че е много важно за библиотекарите да са наясно с тези рискове“, казва Лейла Ейс, студентка, изучаваща биохимия в университета Липскомб в Нешвил, която представи откритията си на Американското химическо общество в Денвър.

Библиотекарите от университетската библиотека сами са се обърнали към екипа, за да тестване на стари, ярко оцветени книги в колекцията на университета. Изследователите са използвали ръчна машина, наречена рентгенов флуоресцентен спектрометър, за да открият метали в кориците на 26 книги. Допълнителни лабораторни изследвания помогнаха на екипа да определи количеството на всяко метално съединение, присъстващо на корицата.

В златисто-жълтите корици на някои книги Аис и колегите му откриват крокоит - съединение, съдържащо токсичните метали олово и хром - и оловен сулфат, две съединения, които образуват пигмент, наречен хромово жълто. 

„Нещо, което ме изненада, е колко концентрирани са металите в някои от книгите“, казва Айс. В най-богатата на метал корица на книга концентрацията на хром е около 50 части на милион, доста над обявените 25 на милион, които могат да причинят кожни реакции, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

Но това не означава непременно, че посетителите на библиотеката са в опасност. Жълтото не се отлепва лесно от кориците, така че рискът от вдишване на частици или прехвърляне на тези тежки метали в ръцете е нисък, казва Роузи Грейбърн, учен по аналитични материали. Други пигменти, като изумрудено зелено на базата на арсен, се лющят по-лесно и носят по-голям риск от излагане, казва тя.

Екипът планира да допринесе със своите открития за проекта "Отровна книга" (инициатива за идентифициране на токсични пигменти в кориците на книги), след като проведе още няколко теста. Междувременно персоналът на библиотеката е запечатал книги, които може да съдържат вредни съединения, в найлонови торбички и е премахнал от обращение тези, за които е известно, че съдържат токсини.