Сушените сини сливи се различават от пресните по концентрираното съдържание на микроелементи, съединителна тъкан, антиоксиданти и витамини. Освен това се съхраняват през цялата година.
От друга страна, обаче са доста по-калорични заради повишеното съдържание на захари. Високата концентрация на тези полезни вещества обяснява благотворното влияние върху организма:
• целулозата и пектинът нормализират храносмилането и избавят от запек;
• полифенолът и органичните киселини повишават тонуса на съдовете и предотвратяват чупливостта на капилярите;
• калият понижава риска от тромбоза, хипертония и атеросклероза;
• природните захари повишават работоспособността и тонуса на организма;
• антиоксидантите защитават имунитета и понижава риска от тумори;
• витамините от групата В увеличават съпротивляемостта към стрес и снемат нервното напрежение.
Сините сливи са полезни за мъжкия организъм, а лечебните им свойства са били известни още на владетелите на хареми от Изтока. Не е тайна, че заседналият начин на живот и безразборното хранене водят до най-разпространените заболявания на нашия век - затлъстяване, диабет, атеросклероза, сърдечносъдови проблеми, като хипертония, инфаркт, инсулт. Точно тези заболявания се отразяват на мъжкия организъм като цяло и в частност на състоянието на простатната жлеза. Повишава се рискът от възникване на простатит, който, както се досещате, влече след себе си еректилна дисфункция и понижаване на потенцията.
Именно сушените сини сливи помагат за решаване на този конкретен проблем по следния начин:
• нормалното храносмилане помага за правилното функциониране на органите от малкия таз;
• повишената работоспособност на човека удължава неговата ерекция;
• минералите и витамините от групата В подобряват проводимостта на нервните импулси и стимулират чувствителността;
• антиоксидантите забавят стареенето, в т.ч. и на простатната жлеза. Освен това я защитават от аденом и злокачествени тумори;
• високият тонус на съдовете подобрява кръвонапълването на половите органи.
За повишаване на потенцията е полезно да съчетаете сушените сини сливи с мед и ядки. Можете да смесите в равни части сини сливи, сушени кайсии, смокини и орехи, след това да ги смелите и да добавите мед. Сместа се държи в хладилника и се употребява постоянно. Сушените сини сливи се съчетават и с други продукти. Добавят се в приготвянето на задушено месо, а също и в салати. Можете да си приготвите и десерт от сушени сини сливи и бита сметана със захар. Но най-важното е да не забравяте, че този продукт е доста калоричен, с високо съдържание на захари, затова оптималната доза е 6 плода на ден. Не се препоръчва да злоупотребявате с тях.