Маймунската шарка, без значение дали е новият или старият щам, не е нов ковид, тъй като властите знаят как да контролират разпространението ѝ, каза днес регионалният директор на Световната здравна организация (СЗО) за Европа Ханс Клуге, цитиран от Ройтерс.

„Можем и трябва да се справим с маймунската шарка заедно“, заяви Клуге на брифинг за медиите.

„И така, ще изберем ли да въведем системите за контрол и елиминиране на маймунската шарка в световен мащаб? Или ще навлезем в поредния цикъл на паника и пренебрежение? Начинът, по който ще реагираме сега и през следващите години, ще се окаже критично изпитание за Европа и света“, добави той.

Маймунската шарка е вирусна инфекция, която причинява гнойни лезии и грипоподобни симптоми. Тя обикновено протича леко, но може да доведе до смърт, отбелязва Ройтерс.

Обривът при маймунската шарка се появява около 5-ия ден от заразяването

Новият щам на маймунската шарка предизвиква тревога в света, тъй като изглежда, че се разпространява по-лесно чрез рутинни близки контакти. Миналата седмица в Швеция беше потвърден случай на този вариант, който се свързва с нарастваща епидемия в Африка.

Клуге заяви, че фокусът върху новия щам дава на Европа възможност да се съсредоточи върху стария щам, който е по-лек, включително чрез по-добри съвети и наблюдение на общественото здраве.

В момента в европейския регион всеки месец се регистрират около 100 нови случая на новия щам, добави той.

Какви са симптомите на маймунската шарка и как се предава