Ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус каза, че експертите на организацията са определили епидемията от маймунска шарка като извънредна ситуация за общественото здраве. Той посочи, че разпространението на вируса е от международна загриженост.

Симптомите, които показват инфекция, включват увеличени лимфни възли, болки в мускулите на цялото тяло, болки в гърлото, дърпащи усещания в гърба, слабост, придружена от обрив и треска. Експертите смятат, че вирусът е по-мощен подвид на маймунската шарка.

Методите на разпространение добавят допълнителна опасност, включително целувки, секс и обикновено ръкостискане.

В Конго е открит мутирал подвид Clade Ib. Опитът показва, че децата се заразяват по-бързо от останалите и страдат по-тежко от възрастните.

Както изясни Африканският център за контрол и превенция на заболяванията, вече са регистрирани 461 смъртни случая, което е със 160% повече от миналата година. Тогава хората се разболяваха от немутирала маймунска шарка.

„Комисията за извънредни ситуации се събра и ме посъветва, че... това е извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение. Приех този съвет“, казва Гебрейесус.

В Конго и други африкански страни планират да затворят международните летища. В момента има 15 000 пациенти, хоспитализирани в 18 страни, включително Бурунди, Кения, Руанда, Гана, Бенин, Мароко, Сиера Леоне, Южна Африка и Уганда.

Както съобщава Ройтерс, цитирайки думите на ръководителя на СЗО, „ясно е, че е необходим координиран международен отговор, за да се спрат тези огнища и да се спасят животи“. Медиите посочват, че признаването на извънредна ситуация ще помогне за по-бързо провеждане на изследвания, ускоряване на финансирането и международния отговор за спиране на разпространението на вируса.

Маймунската шарка е идентифицирана за първи път през 1958 г. През май 2022 г. огнище на болестта възникна извън Африка, в Обединеното кралство, където заразен пристигна от Нигерия. Посочено е, че заболяването протича тежко както при деца и бременни жени, така и при хора с намален имунитет.

В Съединените щати и Европейския съюз е одобрена една ваксина срещу ОО: Imvanex (Bavarian Nordic).