Светът отдавна говори за полезните свойства на броколите . Това зеле е включено в менюто на много диети и спортно хранене, както и една от първите храни за въведение в нормалното хранене на  кърмачетата.

Малко хора знаят, че може не само броколите да се ядат , а и други части. В днешната статия ще ви разкажем подробно затова

 

Броколи- полезни свойства

Не е тайна, че броколите има лечебни свойства. Това се дължи на големия брой съдържащи се в тях активни вещества. Те ефективно подобряват и възстановяват общото състояние на нашето тяло.

 

 

 

Например, наличието на калий в броколите добре регулира водния баланс на организма, желязото насърчава бързо образуване на нови кръвни клетки, а йодът перфектно поддържа щитовидната жлеза и ендокринната система.

 

 

 

Всички тези свойства имат съцветията, но най-често изхвърляме стъблата и листата. Но има няколко причини да промените този навик.

 

Хранителни части от броколи

 

 

 

В листата и стъблата на броколите има няколко пъти повече хранителни вещества, отколкото в съцветията. Очевидно изглежда така: 30 грама листа броколи съдържат една трета от дневната стойност на витамин А и почти половината от дневната доза витамин С.

 

 

 

Стъблата имат много сулфорафан - вещество, което има противовъзпалителни свойства и предотвратява унищожаването на клетките, предотвратяващо образуването на тумори.

 

Как да използвате стъблото

 

 

 

За разлика от съцветия, то е малко жилаво и покрито с кожа, която трябва да се извади преди готвене. Дръжката на броколито има сладък вкус и е влакниста

 

Има няколко съвета за това:

По-добре е кожата да се обелва с белачка
Поръсете с масло преди печене.
Най-добре е да се попарва
За ястия стъблата се нарязват на ленти и се варят.

 

 

 

Храната с тях е идеална за тези, които са на диета, защото съдържа малко калории и много протеини. Една от тях е салатата от броколи. За да си направите, ще ви трябва:

1 глава броколи;
1 корен от целина;
1 ябълка;
2 скилидки чесън;
2 малки кисели краставички.

 

 

 

Настържете всички съставки, пресовайте чесъна. От равни части на майонеза, заквасена сметана и горчица, направете сосът за салатата. Добавете подправки на вкус. Това предястие е идеално за всякакви месни ястия.

 

Как да използвате листата на броколито

 

 

 

Най-полезни са тъмнозелените листа. Те имат ензими, които допринасят за нормализирането на метаболизма в организма.

 

 

 

За да премахнете прекалено острия им вкус, попарете листата с вряла вода - те ще бъдат приемливи за любителите на деликатни зелени салати.

Най-лесният начин за готвене на листа броколи е да се задушават в масло в дълбок тиган с фино нарязан лук и настърган морков. 

 

 Яжте здравословно и споделяйте нови рецепти с приятелите си!