Ако сте гледали US Open през последните няколко седмици, вероятно сте забелязали графиката, разположена вдясно на екрана, точно до страничната линия на стадион Артър Аш: цифров печат, рекламиращ тениса като „Най-здравословният спорт в света.“ 

Но наистина ли тенисът е най-здравословният спорт в света? Кой казва?

Докато почти всички спортове предлагат ползи за тялото и ума, няколко изследвания сочат, че тенисът предоставя особено значителни здравословни предимства. Изследванията показват, че тенисът подобрява здравето на сърдечно-съдовата система и костите, повишава пъргавината и координацията и допринася за цялостното щастие.

Ейми Чан Хюнг Ким, доцент по спортен мениджмънт във Флоридския държавен университет и съавтор на проучване от 2022 г., което описва социалните ползи от тениса, споделя, че повечето са съгласни с твърдението, че тенисът може да бъде наречен "най-здравословният спорт в света". Въпреки това, тя отбелязва, че тенисът може да причини стрес и наранявания, особено на най-елитните нива.

Тенис асоциацията на Съединените щати (USTA) е известна с маркетинговата си кампания, която нарича тениса "най-здравословният спорт в света". Проучването на Ким, което USTA цитира в подкрепа на своята кампания, е само част от доказателствата. Д-р Брайън Хейнлайн, председател на борда и президент на USTA, споделя, че две ключови проучвания го уверяват в този слоган.

Първото проучване, публикувано в British Journal of Sports Medicine през 2016 г., установява, че участието в спортове с ракети, включително тенис, е свързано с 47% намален риск от смърт от всички причини и 56% намален риск от смърт, свързана със сърдечно-съдови заболявания. Спортовете с ракети са най-силно свързани с намален риск от смърт в сравнение с други изследвани дейности.

Второто проучване, публикувано в Mayo Clinic Proceedings през 2018 г., показва, че тенисът е свързан с увеличение на напродължителността на живота с близо десетилетие в сравнение със заседналия начин на живот. В други изследвани спортове, като бадминтон и футбол, увеличението е по-малко.

Д-р Джеймс О'Кийф, директор на превантивната кардиология в Средноамериканския сърдечен институт Свети Лука, който е съавтор на проучването в Mayo Clinic Proceedings, подчертава, че данните за тениса са по-силни в подкрепа на твърдението за неговата здравословност от всякакви други спортове.

Въпреки убедителните данни, не всички спортове са били оценени в тези проучвания. Баскетболът, например, е спорт, който може да предлага значителни социални ползи и подобряване на здравето, но не е включен в тези изследвания.

Тенисът също така трябва да се бори за вниманието на любителите на спорта с нарастващата популярност на пикълбола. Хейнлайн признава, че инфраструктурните предизвикателства, породени от конкуренцията с пикълбола, също играят роля в промотирането на тениса като най-здравословния спорт.

Доказателствата сочат, че тенисът предлага значителни здравословни ползи, но и други спортове също заслужават внимание.