В диетата на хората обикновено липсват пет ключови хранителни вещества. Повечето хора трябва да приемат повече витамин D, витамин E, фибри, калций и магнезий, показва анализ, публикуван на 9 юни в Nutrients.
Консумацията на достатъчно количество от тези хранителни вещества е важна, защото те могат да играят роля в предотвратяването на заболявания.
„Знаем, че това, което ядем, влияе върху разпространението на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и рак“, казва Карлийн Старк, специалист по хранене и биохимик в компанията за изследвания и комуникации в областта на храненето FOODiQ Global.
Човешкото тяло се нуждае от набор от хранителни вещества, за да оцелее и да процъфтява. Те включват въглехидрати, мазнини и протеини, вода, витамини и минерали. Американските диети често се фокусират върху високоенергийни храни, но не включват други основни хранителни вещества, казва Старк.
Въз основа на информация от мащабно проучване за здравето и храненето нейният екип анализира данни за приема на 24 основни хранителни вещества от хората и идентифицира къде те не отговарят на препоръчителните насоки. Анализът взима предвид и ползите за здравето от всяко хранително вещество, въз основа на натрупаните научни доказателства.
Това остави изследователите с кратък списък с приоритетни хранителни вещества, които хората трябва да консумират повече. Хранителните вещества обхващат различни хранителни групи, което означава, че няма една единствена храна, която да даде на хората всичко, от което се нуждаят, казва Старк. „Няма суперхрана; няма магическо решение.“
И опаковането на всички тези хранителни вещества в добавки вероятно също няма да свърши работа, казва Сандър Керстен, учен по хранене в университета Корнел. Няколко клинични проучвания с допълнителни витамини D и E, например, не са показали ясни ползи.
Вместо да се фокусираме върху отделните нива на хранителни вещества, както Керстен, така и Старк препоръчват да се отдалечим и да мислим по-холистично. „Имаме нужда от хранителни вещества, но в крайна сметка ядем храни“, казва Керстен. Резултатите от проучването могат да ни насочат към храни, които подобряват диетата ни, казва той.
Старк мисли за ястия, които съчетават няколко ключови хранителни вещества едновременно, като авокадо и сьомга върху пълнозърнест препечен хляб. Авокадото е богато на витамин Е и фибри. Сьомгата е добър източник на витамин D. Пълнозърнестите храни допринасят с допълнителни фибри, а и трите съставки добавят магнезий към диетата. Въпреки това, дори диета, пълна с питателни ястия като тази, е само едно парче - макар и важно - в по-големия пъзел на здравето на хората, казва тя.
Храненето е свързано с много други фактори, свързани с начина на живот, включително упражнения, тютюнопушене и стрес. И не е важно само какво ядете, а и колко, казва Керстен. За него основното послание на изследването отразява това, което учените отдавна съобщават: „Нашите диети не са страхотни“, казва той, но „със сигурност има място за подобрение“.