Трансмазнините, наситените и нездравословните животински мазнини, както и пържената в олио храна оказват негативно влияние върху функционирането на сърдечно-съдовата система на човека, заявява Михаил Кутушов, токсиколог и кандидат на медицинските науки.
"Мазнините с висока плътност повишават концентрацията на "лошия" холестерол в кръвта, което допринася за образуването на холестеролни плаки. От своя страна те отлагат протеини, минерали, плаката постепенно се увеличава и затваря лумена на съдовете. Резултатът от тази ситуация: образуването на кръвни съсиреци, повишен риск от атеросклероза - патогенетичният механизъм за Алцхаймер, инсулти, инфаркти", каза Кутушов.
Както обясни специалистът, сърцето се натоварва от недостиг на кислород в сърдечната тъкан, който от своя страна възниква от недостатъчна работа на сърдечно-съдовата система.
В допълнение, работата на сърдечния мускул и сърдечно-съдовата система се влияе негативно от честата употреба на маргарин, майонеза, пържени картофи и панирани хапки.
Също така не трябва да залагате на тлъсто месо, особено на скара или на дървени въглища. „Всички обичаме да хапваме барбекю през лятото, да си правим пикник в жегата с тлъсто месо. Освен това често комбинираме тези храни със спиртни напитки. Всички тези дейности влияят изключително негативно на сърцето“, подчерта той.
Според експерта храната трябва да е максимално естествена за региона, в който живее човек. Той препоръча да се следи количеството на приеманите продукти, както и тяхното качество.
Прочетете още
- 19:45 Кой е Пейо? Мъжът, който блокира Пловдив, за да бъде чут
- 16:00 Мъжът, чието куче бе убито от немските овчарки на Лечков: Прокуратурата не видя престъпление
- 12:00 Жена в инвалидна количка: Днес градският транспорт не работи. Трудно е, нали?
- 15:07 Гневен шофьор развали сутринта на пътничка в автобус в Търново