Никой не обича да взима лекарства и да бъде постоянно зависим от тях. Въпреки това, поради възрастта или някакво заболяване, понякога се налага да гълтаме хапчета по няколко пъти всеки ден. Естествено, всичко с цел бързо да се оправим и да се възстановим. Въпреки това, лекарствата в определени случаи могат да навредят повече, отколкото да помогнат, особено ако се използват с неподходяща храна.
Предлагаме ви да се запознаете и да запомните комбинациите от лекарства и хранителни продукти, които могат да доведат до нежелани последици.
Лекарства за кръвно налягане / холестерол + грейпфрут
Ако приемате лекарства с активни съставки като нифедипин или симвастатин, временно спрете да пиете грейпфрут или сок от тях. Цитрусовите плодове инхибират разграждането на лекарствата, което увеличава концентрацията им в кръвта, така че те действат по-силно и ефектът може да продължи до няколко дни. Това може да бъде опасно, тъй като тези лекарства могат да причинят сериозни нежелани реакции дори при малко предозиране.
Антикоагуланти + зелени зеленчуци
Ако приемате разредители на кръвта, моля избягвайте спанак, броколи или зеле. Зелените зеленчуци съдържат голямо количество витамин К, който има противоположен ефект на антикоагулантите и увеличава съсирването на кръвта. Следователно тази комбинация няма да доведе до добри резултати.
Антидепресанти + продукти с дълъг срок на годност
Храните, които имат дълъг срок на годност, могат да съдържат повече тирамин. Те включват бира, вино, сирена камамбер или бри, кисела херинга, шунка и салам. Когато се комбинира с антидепресанти, тираминът може да провокира главоболие, високо кръвно налягане и учестено дишане.
Антибиотици + кофеин / Млечни продукти
Когато се комбинира с определени антибиотици, кофеинът може да причини тахикардия и безсъние. А калцият в млякото е способен да образува трудноразтворими съединения в стомаха с тези лекарства. В резултат на това тялото абсорбира твърде малка доза от лекарството, което прави възможно патогените не само да оцелеят, но и да развият антибиотична резистентност.