Лесно е да се чувстваме непобедими, когато сме млади и да не мислим как всичко, което правим сега, се отразява на здравето ни с напредването на възрастта. Да, този тен, който хванахте, когато бяхте на 20 години на почивка в Мексико, изглеждаше страхотно, но най-вероятно ще причини увреждане на кожата на бъдещото ви аз. За щастие има много неща, които можем да направим сега, за да защитим здравето си и да предотвратим бъдещи заболявания, които обикновено засягат хората с напредване на възрастта.

"Кои са най-честите проблеми, типични за хората на 30, 40, дори и 50 години?"

Доктор Гари Денг отговори на въпроса на BuzzFeed така: „Хората на 30 години се оплакват, че имат по-малко издръжливост, хората на 40 години се оплакват от наддаване на тегло, а тези на 50 години се оплакват от ранни признаци на заболявания, като диабет, висок холестерол, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак."

Въпреки че хората може да имат тези често срещани оплаквания, има неща, които лекарите препоръчват да спрете да правите, за да предотвратите тези бъдещи заболявания. Ето някои от нездравословните навици, които трябва да спрете да правите:

Хранене с нездравословна диета и злоупотреба с алкохол

„Всички тези неща са като да поставите мръсотия в резервоара си за газ, да пуснете двигателя на 5000 оборота в минута и да карате през дупки с висока скорост“, обяснява д-р Денг.

Воденето на застоял начин на живот

Това означава, че седите през по-голямата част от деня си и не сте активни. Застоялият начин на живот увеличава риска от много хронични здравословни проблеми, включително затлъстяване, диабет тип 2, някои видове рак и сърдечно-съдови заболявания. Простите решения включват ходене пеша до работа, правене на почивки през целия ден, за да се разходите из дома или офиса, изкачване по стълбите вместо асансьора. Разхождането из дома, докато гледате телевизия, също е добро решение.

Постоянното пушене

Нездравословният навик да се пуши може да доведе до рак на белия дроб и сърдечно-съдови заболявания по-късно в живота, споделят лекарите. Затова е важно да не започва да се пиши, а ако вече сте почнали е редно да ги откажете.

Така по-лесно ще можем да откажем цигарите

Излизане без слънцезащитен крем

„Носете слънцезащита всеки ден. UV лъчите увреждат ДНК в нашите кожни клетки.", обяснява д-р Даян Мадфес, асистент професор по дерматология в Медицинското училище Icahn от Mount Sinai. В допълнение към прескачането на слънцезащитата, д-р Мадфес предупреждава да не чоплете кожата си, особено когато имате пъпка. Винаги премахвайте грима и измивайте лицето си през нощта, допълва той.

Забързания и стресирания начин на живота

„Хронично високото ниво на адреналин нанася много щети на тялото и ума ни. В крайна сметка може да доведе до хронична тревожност, безсъние, умора, депресия, високо кръвно налягане, преяждане и злоупотреба с вещества.“ обясни Д-р Денг пред BuzzFeed.

Недоспиването

Средният нощен сън в Съединените щати преди изобретяването на електрическите крушки преди 150 години е бил около девет часа. Сега средното време, което американците прекарват докато спят, е паднало до шест часа и четирдесет и пет минути. Лошият сън причинява преждевременно стареене, като намалява нивата на хормона на младостта, както и 30% по-висок риск от затлъстяване и повишен риск от хронична болка и деменция.

Превод: Glasnews.bg