Ако сте чували, че на някого ще бъде трансплантиран бъбрек, естествено е да предположите, че след това ще трябва да прекарате поне няколко дни в болница. Също така може да предположите, че ще бъде приспан за процедурата. Един 28-годишен мъж от Чикаго успя да се противопостави и на двете тенденции, като получи бъбречна трансплантация в будно състояние и беше изписан от болницата още на следващия ден.

Случаят, който е първи за Northwestern Medicine, със сигурност е необичаен. Трансплантации на бъбрек под местна упойка са извършвани и преди, но все още е много нормално процедурата да се извършва под обща анестезия. Въпреки че може да не ви харесва идеята да сте наясно какво се случва, докато хирурзите поставят нов бъбрек във вас, това всъщност има много потенциални ползи, пише iflscience.

"Анестезията при трансплантацията на бъбрек в будно състояние беше по-лесна от много цезарови сечения", коментира в изявление анестезиологът д-р Висенте Гарсия Томас.

"Нашата надежда е, че трансплантацията на бъбрек в будно състояние може да намали някои от рисковете на общата анестезия, като същевременно съкрати болничния престой на пациента. В операционната зала беше невероятно преживяване да покажа на пациента как изглежда новият му бъбрек, преди да го поставя в тялото", добави трансплантационният хирург д-р Сатиш Надиг.

Въпросният пациент е Джон Никълъс, който за първи път получава проблеми с бъбреците на 16-годишна възраст, след като по-рано е диагностициран с болестта на Крон. Основната причина за възпалението на бъбреците му така и не е установена, но с течение на времето и въпреки медикаментите става ясно, че той ще се нуждае от трансплантация.

Друга пречка е намирането на донор, но за щастие най-добрият му приятел от детството Пат Уайз е готов да се включи.

"Бях в кухнята и готвех вечеря, а Джон изпрати съобщение, което гласеше: "Лекарят ми каза, че е време да започна да търся донори на бъбреци". Загледах се в телефона си и без да се колебая, попълних формуляра още същата вечер", спомня си Уайз. "Джон е добър приятел. Той се нуждаеше от бъбрек, а аз имах допълнителен. Трябваше поне да проуча възможността да бъда негов донор."

След като Уайз е обявен за подходящ донор, операцията е извършена на 24 май 2024 г.

Двамата като студенти (Никълъс е вдясно)

"При случая на Джон поставихме инжекция за спинална анестезия в операционната зала с малко седативна терапия за по-голям комфорт", обяснява Гарсия Томас. "Беше изключително просто и нелеко, но позволи на Джон да бъде буден по време на процедурата, което подобри преживяването на пациента. Трансплантацията на бъбрек в будно състояние не само може да помогне на пациенти, които имат рискове или фобии от обща анестезия, но и да съкрати престоя им в болницата, за да могат да се възстановят по-удобно у дома."

От своя страна Никълъс дава блестяща оценка на процедурата. "Беше доста готино преживяване да знаеш какво се случва в реално време и да си наясно с мащаба на това, което правят", каза той, разказвайки как местната упойка е направила процедурата напълно безболезнена, въпреки че е бил наясно какво правят хирурзите.

Още на следващия ден Никълъс излязъл от болницата. Обичайният пациент с трансплантиран бъбрек в същата болница би изисквал болничен престой от 2-3 дни.

Успехът на процедурата повишава възможността за използване на този метод при по-сложни случаи, като например такива, при които пациентът не може да бъде подложен на обща анестезия по други медицински причини. "Това наистина отваря съвсем нова врата и е още един инструмент в нашия колан за трансплантация", казва Надиг.

След операцията Никълъс се възстановява добре и изразява благодарността си към Уайз за това, че е успял да се намеси, когато майка му, която първоначално е възнамерявала да бъде негов донор, не е могла да помогне поради собствената си диагноза рак.

"Бях благословен с група приятели, които останаха заедно от толкова ранна възраст. Винаги сме се наричали приятели, които "карат или умират", и този пример показва, че си пазим гърба. Това означаваше много за мен. Това наистина промени живота ми."