Следенето на нивата на холестерола ви може да бъде лесен начин да прецените дали се храните правилно и имате ли достатъчно физическа активност.

Въпреки че е изключително важно да си направите кръвен тест, понякога можете да забележите високия холестерол само като погледнете някого.

Натрупването на холестерол в тялото ви обикновено се дължи на диета, богата на мазнини, пушене, пиене, липса на упражнения или генетична предразположеност. Ако твърде много от този мастен холестерол започне да покрива кръвоносните ви съдове, това може да доведе до запушване, което да доведе до сериозни здравословни проблеми като инфаркти и инсулти.

С напредване на възрастта вероятността от развитие на висок холестерол се увеличава.

Британската сърдечна фондация хвърли светлина върху ролята на холестерола, заявявайки: „Холестеролът е естествено мастно вещество в кръвта ви. Произвежда се в черния дроб и също така се намира в някои от храните, които ядем. Холестеролът е важен за поддържане на клетките в телата ни здрави."

Те предупреждават: "Високият холестерол означава, че имате твърде много холестерол в кръвта си. Ако не предприемете стъпки за понижаване на високия холестерол, това може да увеличи риска от инфаркт и инсулт."

Лице

Когато става въпрос за забелязване на висок холестерол, лицето ви може да разкрие всичко.

Холестеролът не просто се носи наоколо; той пътува през обширната мрежа от кръвоносни съдове на тялото, често се натрупва в определени области с течение на времето. Една такава област може да бъде около очите, където могат да се появят три основни симптома.

Един от издайническите признаци на висок холестерол е известен като ксантелазма - това са подутини, които могат да се образуват върху клепачите ви или околната кожа. Те са резултат от мастни холестеролни отлагания, разположени точно под повърхността, което им придава отличителен жълтеникав оттенък.

Въпреки че обикновено са безвредни и без дразнене, те могат да бъдат индикатор за по-високи нива на мазнини в кръвта ви.

Друг често срещан признак, който може да бъде забелязан в нечии очи, е известен като arcus senilis, който се проявява като син, бял или сив кръг около цветната част на окото ви, ириса. Често започва като линия в горната и долната част на ириса ви, преди да се развие в пълен кръг.

Третият най-често срещан симптом за натрупване на мазнини в кръвоносните съдове е развитието на оклузия на ретиналната вена, което води до изпъкване на окото. Това сериозно състояние може да възникне, когато холестеролът се откъсне и запуши вената, доставяща кръв към ретината.

Ръце

Ръцете ви могат да разкрият точно толкова признаци на натрупване на холестерол, колкото очите ви. Много хора обаче може да пренебрегнат симптоми като подути кокалчета.

Ксантомите на сухожилията могат да доведат до образуване на холестеролни отлагания около сухожилията в тялото ви, което води до болезненост и подуване. Въпреки че това е най-забележимо на кокалчето ви, то може да се случи навсякъде, включително ахилесовото сухожилие.

Високият холестерол често може да бъде пренебрегнат, като много от неговите симптоми се приписват на други фактори. Един такъв признак, че вашите нива може да са твърде високи, е честото или болезнено изтръпване на ръцете.

Това се случва, когато отлаганията на холестерол във вашите кръвоносни съдове започват да ограничават притока на кръв, което кара ръцете ви да изтръпват, тъй като богатата на кислород кръв се бори да циркулира.

Друг издайнически признак са бледите нокти, което показва, че през съдовете в ръката ви тече недостатъчно кръв.

Крака

Тъй като холестеролът причинява образуването на плаки в кръвта ви, стесняване на съдовете, изтръпването и изтръпването могат да се разпространят по краката ви.

При такива симптоми трябва да посети лекар, тъй като те могат да показват периферна артериална болест. Краката ви са доста далеч от сърцето, но те също са изложени на риск от усложнения от високия холестерол.

Периферната артериална болест (ПАБ) е усложнение, което може да се развие, когато артериите в краката ви станат твърде тесни поради натрупване от високи нива на холестерол.

Загубата на чувствителност може да увеличи риска от язви и други бавно заздравяващи рани. Друг често срещан симптом е болка в краката, която се усеща като мускулни крампи, особено при физическа активност.

Превод: GlasNews.bg