Причините за образуване на бъбречно-каменна болест не са напълно известни. Затова заболяването се смята като многопричинно. Мнението споделя урологът от УМБАЛ Каспела в Пловдив д-р Станислав Вълканов, дм. 

Най-доброто лечение на камъните в пикочните пътища е своевременната профилактика. Колкото в по-ранен етап се диагностицира един камък, толкова по-бързо, лесно и ефективно е неговото лечение.

Терапевтичният подход може да бъде изцяло медикаментозен или комбиниран - медикаментозен и оперативен. Това зависи от разположението и големината на камъка, както и от последствията, които е нанесъл на бъбрека. 

Ако говорим за съвременно ендоскопско лечение на камъните в бъбреците и уретерите, най-често и най-успешно в урологичната клиника при УМБАЛ Каспела прилагат три метода.

Уретерореноскопия с лазерна литотрипсия – тя бива два типа (твърда и гъвкава), като кой от двата метода ще предпочете уролога зависи главно от разположението на конкремента в пикочните пътища на пациента. Най-общо казано тази техника е мини-инвазивна  с висок процент на успеваемост и безопасност при камъни в уретера и бъбреците. При нея под анестезия се преминава през естествените отворите на пикочните пътища. Може да се достигне до камъни във всяка една част на уретера или бъбрека с големина до около 2-3 см, като главната цел е те да се разпрашат на малки, фини частици с помощта на лазерна сонда.

Третият метод е миниперкутанна литолапаксия, комбинирана с лазерна литотрипсия. Този метод е специализиран за разбиване на камъни в бъбреците с размер над 2 см или с локализация в трудно достъпни чашки на бъбреците. Извършва се под рентгенов контрол с минимален разрез на кожата в лумбалната област, като се достига до бъбрека с помощта на много фин инструмент (нефроскоп) с диаметър около 1.5 см. Конкрементът се фрагментира, като парченцата се изсмукват в колекторен съд извън тялото на пациента с помощта на вакуум ефект или активна аспирация. Този метод е особено подходящ за камъни с големи размери, престояли в бъбреците на пациентите за дълъг период от време. 

„Всички споменати методи дават възможност за бързо възстановяване след операцията и кратък престой в болничното заведение.“, допълва урологът от УМБАЛ Каспела д-р Станислав Вълканов, дм. 

За преглед и консултация, може да се запази час на телефон 032/645-997/, вътрешен 159 или онлайн на: https://superdoc.bg/klinika/mdts-kaspela

През този месец специалистите от лечебното заведение взеха участие в 29-тия Национален симпозиум по урология и ендоурология в град Сандански. Заедно д-р Иван Вълканов, д-р Станислав Вълканов, дм, д-р Васил Павлов, доц. Младен Дойков, дм и колегите от Клиниката по урология при УМБАЛ Каспела, изнесоха научни доклади на различни теми като: бъбречно-каменна болест, робот-асистирана хирургия и лазерно лечение на простатната жлеза. Те успяха да обменят ценен опит с колеги от България, Германия и Австрия. Медиците благодарят за поредна година на председателя на събитието проф. Димитър Младенов, дмн за перфектната организация в дните на симпозиума.