Изследователи са открили доказателства, че този вреден навик всъщност може да доведе до развитие на психични разстройства.

В ново проучване учени от Орхуския университет в Дания са открили убедителни доказателства, че пушенето на цигари наистина може да доведе до развитие на психични разстройства. По време на анализа учените са използвали данни от гигантска британска биобанка - общо е изследван генетичният материал на повече от 350 000 души.

По време на проучването водещият автор Дъг Спийд и колегите му проследяват резултатите от лечението на хора, които са започнали да пушат като тийнейджъри. Изследователите установяват, че те често не са били хоспитализирани поради психични проблеми, докато не са навършили поне 30 години, пише Futurism. На пръв поглед учените са открили убедителни доказателства за хипотезата, че пушенето всъщност може да доведе до различни психични разстройства - от депресия до биполярно разстройство.

Спийд отбелязва, че "цифрите говорят сами за себе си", а пушенето наистина води до развитие на психични заболявания, но според изследователя това не е цялата истина. Изследователите също установяват, че повечето пушачи имат генетични маркери, известни като „гени, свързани с тютюнопушенето“. Сега учените вярват, че тези гени всъщност могат да определят кои хора са склонни да пушат и кои може да са податливи на развитие на психични заболявания в бъдеще.

Резултатите от проучването показват, че хората, които имат тези гени, но нямат самия лош навик, са по-малко изложени на риск от развитие на психични разстройства в сравнение с тези, които носят гените и пушат. Преди това учените не разбираха напълно тази връзка, но в ново проучване учените успяват да покажат, че рискът от започване на пушене води до увеличаване на риска от развитие на психични разстройства.

Авторите на изследването отбелязват, че са необходими повече изследвания, за да се разбере как точно работи връзката между тютюнопушенето и психичните разстройства. В по-нататъшни изследвания учените планират да се съсредоточат върху намирането на биологичния механизъм, който кара тютюнопушенето да причинява тези заболявания.

Според Сид обаче теориите предполагат, че никотинът инхибира усвояването на невротрансмитера серотонин в мозъка. Друга теория предполага, че пушенето може да причини възпаление в мозъка, което в дългосрочен план уврежда части от мозъка, което може да доведе до различни психични разстройства.

Превод: GlasNews.bg