Доказано е, че активната съставка в куркумата - куркуминът, намалява риска от рак и спира растежа на тумора. За това пише Daily Express, позовавайки се на изявление на благотворителната организация за изследване на рака Cancer Research UK.
Както са установили лекарите, куркумата е "суперхрана", която може да убие раковите клетки поради високата си концентрация на антиоксиданти. Според изследователи в страните, където тази подправка се използва активно, броят на хората с рак е много по-нисък.
Освен това куркумата намалява риска от катаракта, глаукома, дегенерация на макулата. Подправката се използва и като средство за понижаване на холестерола.
Лекарите обаче предупреждават, че прекомерната консумация на куркума може да причини стомашно разстройство, диария, виене на свят и главоболие.
Превод: GlasNews
Прочетете още
- 17:43 Коледно чудо в „Селена": лекари посрещнаха шест празнични бебета – сред тях и малък „победител"
- 17:00 Столичани предупреждават: Мъж краде колела в квартал „Младост"
- 16:00 Фалшиви евробанкноти плъзнаха в наш град СНИМКИ
- 22:00 Семейството на загиналата в ПТП Божидара: Присъдата е болезнено ниска - 2,5 години