Орехът е единствената ядка, която се счита за отличен източник на растителната омега-3 алфа-линоленова киселина. Проучванията показват, че може да играе важна роля във функционирането на сърцето, мозъка и е отговорен за здравословното стареене. Освен това орехите съдържат протеини, фибри, магнезий и множество антиоксиданти.
Изследване, проведено от учени от Университета на Минесота (САЩ), може да се нарече една от най-дългосрочните работи от този вид. Изследователите са анализирали диетична и здравна информация от 3023 мъже и жени на възраст от 18 до 30 години. Диетите на участниците бяха анализирани за период от 20 години, а след 30 години учените също така измериха физическите и клиничните здравословни параметри на участниците.
Субектите са разделени на такива, които редовно консумират орехи (около 21 грама на ден) и такива, които не го правят. След това изследователите тестват връзката между този фактор и факторите в развитието на сърдечно-съдови заболявания, включително тютюнопушене, телесно тегло, кръвно налягане, нива на кръвна захар и други показатели.
Оказало се, че участниците, които консумират орехи, имат по-високи нива на физическа активност след 30 години. Редовната консумация на този продукт е свързана с по-добър рисков профил за сърдечно-съдови заболявания, включително: по-нисък индекс на телесна маса, по-ниско кръвно налягане и триглицериди в кръвта.
Превод: GlasNews
Прочетете още
- 09:24 На метри от плажуващи: Джипове дрифтят по плажа на Паша дере ВИДЕО
- 08:00 Студенти от СУ излизат на протест срещу увеличаването на таксите за платеното обучение
- 09:58 Израел нанесе масивни въздушни удари по Йемен, използвайки 20 изтребителя
- 09:00 Климатик по варненски: Шише поддържа охлаждането в градски рейс СНИМКИ