Орехът е единствената ядка, която се счита за отличен източник на растителната омега-3 алфа-линоленова киселина. Проучванията показват, че може да играе важна роля във функционирането на сърцето, мозъка и е отговорен за здравословното стареене. Освен това орехите съдържат протеини, фибри, магнезий и множество антиоксиданти.

Изследване, проведено от учени от Университета на Минесота (САЩ), може да се нарече една от най-дългосрочните работи от този вид. Изследователите са анализирали диетична и здравна информация от 3023 мъже и жени на възраст от 18 до 30 години. Диетите на участниците бяха анализирани за период от 20 години, а след 30 години учените също така измериха физическите и клиничните здравословни параметри на участниците.

Субектите са разделени на такива, които редовно консумират орехи (около 21 грама на ден) и такива, които не го правят. След това изследователите тестват връзката между този фактор и факторите в развитието на сърдечно-съдови заболявания, включително тютюнопушене, телесно тегло, кръвно налягане, нива на кръвна захар и други показатели.

Оказало се, че участниците, които консумират орехи, имат по-високи нива на физическа активност след 30 години. Редовната консумация на този продукт е свързана с по-добър рисков профил за сърдечно-съдови заболявания, включително: по-нисък индекс на телесна маса, по-ниско кръвно налягане и триглицериди в кръвта.

Превод: GlasNews