Скорошно проучване доказа, че морковите са полезни не само за зрението, но и за здравето на кожата ни. Научна статия, представена на конференцията NUTRITION 2024, установи, че яденето на моркови може значително да подобри състоянието на кожата чрез повишаване на нивото на каротеноиди, което ни помага да избегнем редица усложнения, пише StudyFinds.

Каротеноидите, пигменти, открити в различни плодове и зеленчуци, се свързват с подобрена антиоксидантна защита и намален риск от хронични заболявания като рак и сърдечни заболявания. Мери Харпър Симънс, магистър по хранене в Самфордския университет и водещ автор на изследването, отбелязва, че получените данни показват, че дори малки промени в диетата, например добавяне на моркови към ежедневните и чести закуски, вече могат да донесат забележими ползи за здравето.

Шестдесет млади хора са участвали в изследването - те били разделени на групи, които консумирали или резенчета ябълка, или 100 грама бейби моркови, или мултивитаминова добавка, съдържаща бета-каротин, или комбинация от бейби моркови и добавка, в продължение на четири седмици. Нивото на каротеноиди в кожата било измерено с помощта на устройството VeggieMeter.

Резултатите показват, че тези, които са хапвали бебешки моркови, имат 10% увеличение на нивата на каротеноиди в кожата си, докато тези, които са приемали мултивитамини, отбелязват увеличение от 21,6%. Няма значителна промяна в нивата на каротеноидите в кожата нито в контролната група, хранена с ябълки, нито в групата, приемаща само добавки. Това означава, че синергичният ефект от яденето на цели храни, като моркови, които съдържат много хранителни вещества, може да бъде по-ефективен от приемането само на добавки, заключават авторите.

Изследователският екип също предполага, че други растителни хранителни вещества, открити в морковите, могат да подобрят състоянието на кожата, допринасяйки за наблюдаваните положителни резултати. В допълнение, това как хранителните вещества се абсорбират от цели храни спрямо добавки също може да играе роля.

Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи дали други храни, богати на каротеноиди, като сладки картофи и зелени листни зеленчуци, предоставят подобни ползи, казват изследователите в своя доклад.

Включването на моркови в диетата заедно с мултивитамини, съдържащи бета-каротин, може да бъде проста и ефективна стратегия за подобряване на състоянието на кожата и предотвратяване на развитието на различни усложнения.

Превод: GlasNews.bg Снимка: Unsplash