Наскоро публикуван коментар на консорциум от международни учени издаде остро предупреждение за нарастващата заплаха от резистентност към гъбични заболявания, което може да доведе до сериозни глобални здравни проблеми, ако не се предприемат навременни действия. Докато мнозина са заети да изучават внимателно разпространението на маймунската шарка, друг, още по-ужасен враг може да се промъкне над човечеството, пише News Medical.

Групата учени, ръководени от изследователи от университета в Манчестър, института Westerdijk и университета в Амстердам, подчертава, че много гъбични патогени или вече са резистентни, или бързо развиват резистентност към съществуващите противогъбични лекарства.

Тези патогени, идентифицирани от Световната здравна организация (СЗО), причиняват годишно смъртта на приблизително 3,8 милиона души. Авторите твърдят, че настоящият глобален фокус върху бактериалната антимикробна резистентност (AMR) пренебрегва също толкова важния проблем с гъбичната резистентност. В тази връзка те призовават участниците в предстоящата през септември среща на ООН за AMR да разширят обхвата му и да включат в него гъбичните инфекции.

Без такова включване борбата срещу AMR ще остане непълна и глобалното здравно бреме, свързано с гъбичните патогени, може да се увеличи допълнително, казват авторите. Резистентността към гъбичките е особено сериозен проблем, защото се е превърнала в норма, а не в изключение за всичките четири налични класа противогъбични лекарства. Тази резистентност затруднява лечението на инвазивни гъбични инфекции, като тези, причинени от Aspergillus, Candida, Nakaseomyces glabratus и Trichophyton indotineae, които са особено опасни за възрастни хора и хора с отслабена имунна система.

Едно от основните предизвикателства при лечението на гъбични инфекции е биологичното сходство между гъбичните и човешките клетки, което затруднява разработването на лекарства, които могат ефективно да повлияят на гъбичките, без да навредят на пациентите. Д-р Норман ван Рейн от университета в Манчестър, който координира коментара, подчертава недостатъчното оценяване на резистентността към гъбичките като сериозна опасност, която продължава от десетилетия, въпреки нарастващата глобална заплаха, която представлява. Професор Фери Хаген от университета в Амстердам подчерта още един важен момент: разработването на нови противогъбични лекарства е изправено пред сериозни пречки, тъй като агрохимическата индустрия често произвежда фунгициди с подобни ефекти, което води до кръстосана резистентност дори преди нови лекарства да се появят на пазара.

Подобна ситуация поставя човечеството в опасна ситуация, когато новите методи на лечение могат да се окажат неефективни още преди да са се появили. Учените предлагат няколко препоръки за справяне с тази криза, включително глобални споразумения за ограничаване на употребата на определени противогъбични молекули за специфични цели, засилено сътрудничество за гарантиране на безопасността на храните и защита на здравето на хората и животните и повишено внимание към гъбичните инфекции в глобалните AMR стратегии.

Гъбичните заболявания не само засягат човешкото здраве, но също така имат значителни последици за селското стопанство. Например, те причиняват катастрофални загуби на реколта в световен мащаб, засягайки продоволствената сигурност и световната икономика. Тази двойна заплаха само подчертава необходимостта от координиран международен отговор, който балансира селскостопанските нужди и опасенията за общественото здраве.

Превод: GlasNews.bg Снимка: Adobe Stock