Учени от Австралийския национален университет са установили, че хората с високо кръвно налягане са изложени на риск от ускорено стареене на мозъка.

Изводите са направени въз основа на наблюдения на възрастни мъже и жени.

Експертите са установили, че оптималните индикатори за налягане помагат на мозъка да остане около шест месеца по-млад.

Изключително важно е хората да направят положителни промени в начина си на живот, като се започне от ранна възраст. В този случай няма да има скокове на налягането, в резултат на което мозъкът старее преждевременно.

Диетата, насочена към предотвратяване на промени в структурата на стените на кръвоносните съдове, е изключително важна. Авторът на изследването Уолтър Абхаяратна казва, че не трябва да чакате прекомерни скокове на налягането, необходимо е да започнете борбата с хипертонията своевременно.

При възрастни оптималните показатели за налягане са от 110 до 70, нормата е от 120 до 80. Периодичните му колебания влияят върху вероятността от увреждане на сърдечно-съдовата система, което провокира заболяването. Става въпрос и за ранна деменция.

Необходимо е да се контролира налягането и да не се допуска рязко повишаване или спад. Също така е необходимо да се контролира нивото на захарта в кръвта. Препоръчително е да се откажете от маслени сладкиши, бонбони, бисквити и торти, сладки газирани напитки, което ще допринесе за предотвратяването на инсулти и инфаркти.

Превод: GlasNews.bg