Младите възрастни на възраст от 18 до 25 години съставляват 11% от 7,7 милиона годишни посещения в спешното отделение, свързани с наркотици, в Съединените щати и те имат най-висок процент на посещения в спешното отделение, свързани с канабис, според доклад от 2023 г. на Substance Abuse и администрация за психично здраве (SAMHSA).

"Аз съм семеен лекар и здравен експерт в колежа и родителите често разчитат на мен, за да им помогна да разберат какво да правят, когато детето им е в криза, което ми дава трета титла: разбивач на медицински митове", казва Д-р Джил Граймс.

Преди да изпратите тийнейджърите си в колеж, струва си да проучите митовете и реалностите около употребата на наркотици в колежа, за да получите по-добра представа какво могат да направят родителите, за да запазят своите деца в по-голяма безопасност в този нов културен климат.

Ето някои от най-опасните митове, които е чувала д-р Граймс, и нейните съвети за борба с тях.

Мит № 1: Не е нужно да говоря с децата си за наркотици, защото те са „добри“ деца.  

НевярноЗа родителите е умопомрачително, че техният умен, успешен, спазващ закона тийнейджър изведнъж ще започне да употребява наркотици. Родителите не могат да си представят защо тяхното отговорно дете би се доверило на долнопробен непознат, който им предлага хапчета или трева. "Според моя опит, дори децата ви да са отлични ученици те пак може да опитат наркотици. Ето защо може да получите обаждане, че са преживели свръхдоза наркотици, халюцинации, параноя, депресия или катастрофа, свързана с наркотици или алкохол.", казва Граймс.

Мит № 2: Детето ми знае, че трябва да стои далеч от долнопробните дилъри на наркотици.

Невярно. Повечето дилъри на наркотици в колежа не изглеждат така, както си представяте, че изглеждат. Те всъщност са като типични студенти, защото често са такива. Така че, изтрийте образа на размяна на хероин в тъмна уличка и го заменете със загрижен приятел в общежитието, казва здравния експерт. Ето как може да започне.

Да приемем, че детето ви не е спало няколко дни, защото учи усилено по химия. Приятел може да предложи хапчета, за да си починат преди теста на следващия ден.

Ами ако не могат да останат будни, но трябва да завършат тази курсова работа, която трябва да бъде готова до сутринта? Те могат да опитат хапче, което „помагало при ученето“ на негов приятел.

Тяхната социална тревожност причинява ли почти паническа атака, преди да отидат на парти? Те може да опитат (с THC) гумени бонбони с тетрахидроканабинол, за да се почувстват добре. (Тетрахидроканабинолът или THC е основното психоактивно вещество в канабиса.) Не само, че ядливите THC продукти са съзнателно опаковани в юношески, ярко оцветени графики, но и ядливите продукти изглеждат като дъвки, браунита, шоколадови блокчета, чипс и др. Тези хранителни продукти с THC заобикалят „лошите“ неща, за които сме предупредили децата си, като пушене, вдишване или приемане на хапчета. Дори деца, които никога не биха запалили цигара или джойнт, може да се изкушат да опитат бонбон, за който не предполагат, че е с наркотик.

Мит № 3: Експериментирахме с трева в дните си в колежа и се получи добре, така че и децата ни ще го направят.

Може би невярно. Децата в колежа вече не просто експериментират. Употребата на канабис стана много разпространена сред колежаните, независимо дали е законна в щата на вашето дете или не. В проучване от 2022 г. на повече от 14 000 студенти, записани в 19 колежа в Тексас (където употребата на канабис за развлечение все още е незаконна), близо 40% от студентите са употребявали канабис и повече от 26% са го използвали в кампуса на техния колеж, според проучване от 2023 г.

Освен това днешната трева е по-силна от тази, която може да сте използвали преди време. THC от 80-те години на миналия век и по-рано не се е смятал за пристрастяващ. 

Концентрацията на THC е скочила до средно 16,14% през 2022 г., както е отбелязано от Националния институт за злоупотреба с наркотици въз основа на проби от канабис, иззети от Американската администрация за борба с наркотиците.

Цветето на марихуаната, произведено в Колорадо, сега има средно 19,2% THC на грам; концентрирани продукти като хашиш или масла средно 67,8% на грам, според актуализирания доклад за размера на пазара и търсенето в Колорадо за 2020 г.

Днешната трева наистина е пристрастяваща за поне 1 от 6 тийнейджъри и 1 от 10 възрастни, според SAMHSA . Въпреки че общите шансове може да са с вас, няма начин да се предскаже дали ще станете един от пристрастените.

Мит № 4: Само заклетите купонджии употребяват наркотици в колежа.

Невярно. "Извън парти културата на наркотици, виждам повече студенти да се самолекуват", казва д-р Граймс. Учениците търсят начин или да останат бдителни и фокусирани, или да успокоят безпокойството на мозъка си, за да учат, спят и общуват по-ефективно. Те не търсят шум - те се опитват да достигнат функционална норма.

Междувременно, малко студенти виждат значителен риск в приемането или купуването на това, което смятат, че е хапче с рецепта за Ксанакс. Наркодилърите вероятно възприемат минимален риск, тъй като често продават продукти, които самите те използват.

Мит № 5: Детето ми не е наркодилър.

Може би невярно. "Бях изненадана, че много студенти, които продават наркотици, не се смятат за наркодилъри", споделя Граймс. "Те обикновено са шокирани и обидени, когато използвам тези думи и говоря за сериозните правни последици от продажбата на лекарства с рецепта. Очевидно има разминаване в съзнанието им между техните действия и хората, продаващи незаконни лекарства без рецепта", допълва тя.

Някои студенти продават част от собствените си подходящо предписани стимуланти за ADHD (Синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност) или други лекарства и тези хапчета често се споделят или препродават. Тази практика вероятно допринася за погрешното схващане, че други хапчета, предлагани от връстници, също са безопасни, законно произведени и предписани хапчета.

Родителите могат да подготвят децата си за реалността на наркотиците и живота в колежа.

Напълно вярно! Говорете с вашия тийнейджър и активно го насърчавайте да потърси медицинска помощ, ако се оплаква от невъзможност да се съсредоточи или концентрира върху ученето си, ако не може да заспи или ако се чувства паникьосан от социалната среда или от теста. Консултациите и законно предписаните лекарства могат да помогнат толкова много, за да помогнат на тези проблеми и това е голяма част от това, което лекуват здравните услуги в колежа.

Уверете го да не чака, докато достигне кризисни нива, за да потърси помощ, независимо дали е за физическо заболяване, нараняване, стрес, безпокойство или депресия. Особено при проблеми с психичното здраве, учениците ще опитат всичко, за да си помогнат и да се самолекуват, и точно това е защо толкова „добри деца“ в крайна сметка употребяват наркотици, казва Граймс.