Джинджифилът е предпочитано лекарство за храносмилателни проблеми от векове. И все още е популярен днес, като добавките, които съдържат джинджифил, се нареждат сред най-продаваните хранителни добавки в Съединените щати, често изпреварвайки тези, съдържащи зелен чай и ехинацея.

Но наистина ли джинджифилът е ефективен при облекчаване на различни стомашни заболявания? И кои форми действат най-добре? Само няколко, сравнително малки проучвания са се занимавали с тези въпроси, каза д-р Майкъл Кърли, гастроентеролог в медицинския център „Дартмут Хичкок“ в Ливан, Ню Хемпшир. Повечето от тези проучвания са фокусирани специално върху гаденето и повръщането.

Въпреки това, каза д-р Кърли, ограничените изследвания, с които разполагаме, показват, че джинджифилът може да бъде безопасен и ефективен за лечение на гадене и повръщане в определени контексти.

Как може да помогне джинджифилът?

Джинджифилът съдържа две остри съединения – гингерол и шогаол – за които се смята, че облекчават гаденето, като блокират свързаните с гаденето пътища в червата и мозъка, като по този начин ефективно предотвратяват „активирането на центъра за повръщане в мозъка“, казва Меган Крайтън, изследовател и диетолог, която изучава джинджифила в Технологичния университет на Куинсланд в Австралия.

Някои ограничени доказателства също така сочат , че добавките с джинджифил могат да облекчат симптомите, като ускорят скоростта на изпразване на стомаха, каза д-р Кешаб Паудел, фармаколог и лекар, който изучава джинджифила в Колежа по остеопатична медицина „Бърел“ във Флорида.

Голяма част от изследванията върху джинджифила и гаденето са използвали добавки, съдържащи прах от сушен корен от джинджифил, каза д-р Крайтън, за което е доказано, че помага за облекчаване на гаденето при бременни, получаващи химиотерапия или след операция.

В преглед на проучвания от 2025 г. , например, д-р Паудел и колегите му установяват, че бременните жени, които консумират между 500 и 1500 милиграма добавки с джинджифил на ден, са подобрили симптомите на гадене, но не са повръщали по-малко. А в клинично проучване от 2024 г. на около 100 възрастни на химиотерапия, д-р Крайтън и колегите ѝ установяват, че когато участниците консумират 1200 милиграма прах от корен от джинджифил на ден с храна, започвайки от деня, в който са започнали химиотерапията, и в продължение на четири дни след това, те изпитват по-малко гадене от пациентите, приемали плацебо.

Има малко изследвания за това как джинджифилът може да помогне при по-остри случаи на гадене, като например тези от стомашни проблеми, махмурлук или морска болест. И малко се знае за ефективността на джинджифила при други стомашни заболявания като лошо храносмилане или синдром на раздразнените черва.

Едно малко проучване от 2023 г. обаче заключи, че може да помогне при симптоми на функционална диспепсия, вид хронично лошо храносмилане. Участниците съобщиха за подобрение в киселините, болката в горната част на корема и паренето, както и за прекомерно чувство за пълнота след хранене.

Кои видове са ефективни?

Джинджифилът се предлага в много форми. Можете да го ядете суров или като подправка, да го пиете в чай ​​или сода, да го смучете в пастила и да го поглъщате в капсула. Но има много малко данни за това как различните форми се сравняват, когато става въпрос за успокояване на стомаха.

Д-р Джошуа Форман, гастроентеролог в медицинския център „Сейнт Джоузеф“ към Университета на Мериленд, често препоръчва на пациентите си с гадене да опитат добавки с джинджифил. Те предлагат по-постоянно дозиране от суровия джинджифил или храните и напитките, съдържащи джинджифил, казва той, и се понасят по-добре от хора, които не харесват вкуса му.

Той препоръчва приема на 500 милиграма два пъти дневно за лечение на гадене, причинено от хроничен проблем, като сутрешно гадене, или от краткосрочни заболявания като стомашни проблеми, махмурлук и морска болест, въпреки че има по-малко изследвания за това колко добре действа джинджифилът в тези контексти.

Възможно е други продукти, съдържащи джинджифил, като ейл с вкус на джинджифил, чайове и бонбони, да помогнат за облекчаване на гаденето, но за тях са проведени много малко изследвания. И те често са по-малко концентрирани от добавките, така че може да се наложи да консумирате повече, за да получите същия ефект, каза д-р Крайтън. Тя установи например, че ще трябва да изядете 3,5 унции захаросан джинджифил - или между две и четири типични порции - за да получите същото количество джинджифил, както в добавка от 300 милиграма.

А някои храни и напитки с вкус на джинджифил може изобщо да не съдържат много джинджифил. В проучване от 2017 г. д-р Крайтън и нейните колеги установяват, че два популярни чая от джинджифил осигуряват само 0,04 и 0,15 милиграма джинджифил на порция. Д-р Форман предупреждава, че същото може да е вярно и за някои джинджифилови бира, които може да съдържат само аромат на джинджифил. „Бъдете внимателни и четете етикета“, каза той.

Въпреки че джинджифилът във всякаква форма обикновено се счита за безопасен, д-р Крайтън казва, че хората, които приемат лекарства, включително разредители на кръвта, имуносупресори и лекарства за кръвно налягане или диабет, трябва да се консултират с лекар, преди да консумират джинджифил редовно. Въпреки че сериозните странични ефекти са редки, хората може да установят, че се оригват повече след консумацията му.

Въпреки това, джинджифилът има малко странични ефекти и е подкрепен от някои научни доказателства, каза д-р Форман - той е „ценна стрела, която да държите в терапевтичния колчан“. 

Превод: GlasNews.bg